New York’ta kuduz endişesiyle ötanazi uygulanan fenomen sincap Peanut, sosyal medyada geniş yankı uyandırarak ABD’deki siyasi tartışmaları alevlendirdi.
ABD’de 7 yıl önce kurtardığı sincabı sosyal medyada paylaşan bir kişi, yetkililerin gelen ihbarlar üzerine sincaba el koyduğunu ifade etti. Vahşi hayvanları doğadan kopararak sahiplenmenin yasak olduğu ABD’de sosyal medyada ünlenen Peanut isimli sincaba, kuduz testi kapsamında ötenazi uygulandı. Peki, Peanut ABD siyasetini nasıl karıştırdı?
SOSYAL MEDYA FENOMENİ PEANUT’A ÖTANAZİ YAPILDI
ABD’nin New York eyaletinde bir vatandaşın yedi yıl önce kurtardığı ve evinde beslediği sincap Peanut, eyalet yetkilileri tarafından kuduz şüphesiyle ötanaziye tabi tutuldu. Peanut’ın sahibi Mark Longo, sincapla ilgili sosyal medya paylaşımları sayesinde geniş bir takipçi kitlesi kazanmıştı. Ancak vahşi hayvanları evde beslemenin yasak olduğu New York’ta, Peanut’ın ötanazisi ciddi bir tartışma yarattı.
Mark Longo, Peanut’ı yıllar önce bir trafik kazasında kurtarıp sahiplendikten sonra, onunla beraber yaşadığı anları sosyal medyada paylaşmaya başladı. Takipçileri arasında popüler hale gelen Peanut’ın, waffle yerken ya da minyatür şapkalar takarken çekilmiş fotoğrafları geniş kitlelere ulaştı. Ancak komşuların şikayeti üzerine Longo’nun evine gelen Çevre Koruma Bakanlığı yetkilileri, Peanut ve evdeki diğer yabani hayvan rakuna el koyarak onları ötanaziye tabi tuttu.
PEANUT’IN SONU SİYASETİN GÜNDEMİNE TAŞINDI
Bu esnada Peanut’un bir görevlinin elini ısırdığı ve daha sonra kuduz şüphesiyle ötanazi uygulandığı bildirildi.
Bakanlıktan gelen açıklamada, “Soruşturmaya katılan bir kişi sincap tarafından ısırıldı. Kuduz testi için her iki hayvana da ötanazi uygulandı,” ifadeleri kullanıldı.
Bu açıklamanın ardından sosyal medyada büyük bir tepki dalgası başladı ve çok sayıda kişi Peanut’ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Longo, New York Post’a verdiği demeçte, yetkililerin evine baskın düzenleyerek kendisine suçlu muamelesi yaptığını, evini beş saat boyunca aradıklarını iddia etti. Bana teröristmişim gibi davrandılar. Baskın sırasında uyuşturucu satıcısıymışım gibi davrandılar. Evimi beş saat boyunca yağmaladılar,” diyen Longo’nun bu açıklamaları sosyal medyada geniş yankı buldu.
CUMHURİYETÇİ SEÇMENLERDEN DEMOKRAT YÖNETİME ELEŞTİRİ
Peanut’ın ölümü, ABD başkanlık seçimlerinin yaklaştığı dönemde özellikle Cumhuriyetçi seçmenler arasında öfkeye yol açtı. Demokrat Parti’nin kontrolündeki bir eyalette ötanaziye tabi tutulan sincap, sosyal medyada Cumhuriyetçi adayların destekçileri tarafından siyasi bir sembol haline getirildi.
Cumhuriyetçi Aday Donald Trump’ı açıktan destekleyen teknoloji milyarderi Elon Musk, sahibi olduğu X platformunda sincabın fotoğrafını paylaşarak, “Başkan Donald Trump sincapları kurtaracak. Mekanın cennet olsun P’Nut,” diye yazdı. Musk, bir diğer gönderisinde de eyalet yönetiminin sincabı öldürerek fazla tepki verdiğini savundu.
Bunun ardından X platformu, Trump destekçilerinin hazırladığı meme’lerle dolmaya başladı.
SOSYAL MEDYA TRUMP DESTEKÇİLERİ İLE DOLDU
Trump destekçileri, Musk’ın paylaşımının ardından X platformunda bir dizi mizahi gönderi yaparak eyalet yönetimini eleştirdi. Bazı kullanıcılar, Demokrat eyaletlerin gerçek suçlarla mücadele yerine hayvanların hedef alındığını iddia ederken, bir başka kullanıcı Demokrat başkan adayı Kamala Harris’i bir sincabı kovalamaya çalışırken gösteren yapay zekâ ile üretilmiş bir görsel paylaştı. Diğer paylaşımlarda Peanut, Trump’ın sloganı “Make America Great Again” (Amerika’yı Yeniden Büyük Yap) yazılı şapkalarla resmedildi.
TRUMP İÇİN SAHTE AÇIKLAMA YAZILDI
Bu arada Trump adına sincap Peanut’un ölümünü kınayan sahte bir açıklama da yazıldı.
Söz konusu açıklamada, “New York yetkilileri masum bir sincabı bulup ortadan kaldırmaya, eyaletlerine akın eden kontrolsüz kaçak göçmenleri kontrol altına almaya harcadıklarından daha fazla çaba harcıyor,” ifadeleri yer aldı.
Bazı medya kurumlarının açıklamayı gerçek sanıp yayınlamasıyla birlikte karmaşa da büyürken Trump’ın kampanya ekibi gerçek bir açıklama yapmak zorunda kaldı.
Trump’ın sözcüsü Karoline Leavitt, New York Post’a konuştu ve, “İnternette dolaşan, sahte bir açıklama,” dedi.
Yorum yaz