Tüm yılın alışveriş özetini görüntüleyebileceğiniz Trendyol Wrapped özelliği aktif edildi.
Spotify Wrapped, Youtube Music Wrapped, TikTok Wrapped’in devamında bir alışveriş platformu olan Trendyol’da wrapped serisine ‘Alışveriş Özeti’ ibaresi ile katıldı!
WRAPPED NEDİR?
Wrapped kültürü, senelik olarak uygulama/platform içerisindeki aktiviteleri sistem tarafından otomatik analiz ederek genel konulara değinilerek çıkarılan bir listeye verilen addır. Sene içerisinde kullanıcının en çok gezindiği ve görüntülediği, veya dinlediği, parçaları ele alır. Çeşitli müzik ve sosyal medya platformlarında senelik olarak gerçekleşen wrapped kültürü bu sene alışveriş sitelerine de getirildi.
Kullanıcıların dinlediği müzik veya izlediği videoların genel analizlerinin bir nebze de olsa kişiselleştirilmiş bir özet olduğu varsayılabilir, fakat ihtiyaç dahilinde gerçekleşen satın alımların sonucu neden gösterişli bir özet haline getirilmeli?
TRENDYOL (WRAPPED) ALIŞVERİŞ ÖZETİNDE NELER VAR?
Sistemde belirtilen birkaç liste şu şekilde;
– Uygulama içerisinde geçirilen toplam süre (dakika),
– Alışveriş sıralaması,
– Toplam sipariş adedi,
– Sipariş edilen toplam ürün adedi,
– En çok sipariş verilen ay,
– Yılın başında verilen ilk sipariş ürünü,
– En çok alışveriş yapılan kategoriler,
– Favori markalar,
– Kullanılan toplam kupon tutarı,
– En çok görüntülenen ürün & kaç kez görüntülendiği bilgisi,
– En çok tercih edilen renk.
2024 YILI ALIŞVERİŞ ÖZETİ
Bahsi geçen alışveriş platformunda bir sıralama ile belirtilen alışveriş özeti, kullanıcıların sene içerisindeki siparişlerini analiz ediyor. Uygulama veya platform içerisinde ne kadar vakit geçirdiğini belirttikten sonra, alışveriş özeti bir sıralama ile başlıyor. Sıralama ile, alışverişin bir düzen olduğunu ve bir şeyler başarma hissi yaratılmış gibi duruyor. Sıralamanın başındaki ‘hakkını verenler’ ibaresi kullanıcıları daha fazla alışveriş yapmaya iteleyebilecek bir kelime seçimi. Verilen toplam sipariş sayısına göre ‘alışverişle kafayı toparlama’nın normalize edilmesinin, toplum için ne derecede yararlı olup olmadığını düşünmekte fayda var.
ALIŞVERİŞ ÖZETİNE NE KADAR GEREK DUYUYORUZ?
Buradaki asıl soru tam olarak gerekliliktir. Toplum tarafından ilgi gören ve dönem dönem gerçekleşen trendler, pazarlama stratejisi olarak kullanılıyor. Trendleri bir araç gibi kullanarak aşırı tüketime yol göstermek, kapitalizmin vazgeçilmezi. Söz konusu yanlışlık, aşırı tüketimin doğruluğunu savunur şekilde bir güzelleştirmekle tüketim çılgınlığına ve gereksiz tüketime yol açmaya çalışmaktır.
Listenin sonunda, daha fazla alışverişe sebep olabilmek adına önerilen 2025 trendlerine de yer verilmiş olduğu görülüyor. Bir tüketici olarak bu listenin bile, kullanıcı seçimlerinin ve görüntülemelerinin analizi sonucu oluşan bir liste olduğu unutulmamalıdır. İçinde yaşadığımız kaçınılmaz tüketim odaklı toplumun bir kuklası olmamaya özen göstermek gerek.
Yorum yaz