Tenerife’deki eski teleskop, yeni kamerayla 8K çözünürlükte Güneş’in şimdiye kadar görülmemiş detaylarını ortaya çıkarıyor…
1988’den beri Güneş’i izleyen eski bir teleskop, yepyeni bir kamerayla birlikte adeta yeniden doğdu. Ortaya çıkan 8K çözünürlüklü görüntüler, Güneş’in şimdiye dek görülmemiş yüzünü gözler önüne seriyor.
TARİHİ TELESKOBA YENİ TEKNOLOJİ
İspanya’nın Tenerife Adası’nda yer alan Teide Gözlemevi‘ndeki Vacuum Tower Teleskobu (VTT), yaklaşık 40 yıldır Güneş gözlemlerinde aktif olarak kullanılıyor. Ancak Leibniz Potsdam Astrofizik Enstitüsü’nün (AIP) geliştirdiği yeni kamera sistemi sayesinde teleskop, çok daha yüksek çözünürlükte görüntüler sunabiliyor.
8K ÇÖZÜNÜRLÜKTE GÜNEŞİN DETAYLARI
Yeni kamera, sadece dört saniyede 100 kısa pozlama çekerek bu görüntüleri birleştiriyor. Bu sayede ortaya 8K çözünürlükte, olağanüstü ayrıntılı görüntüler çıkıyor. VTT’nin 200.000 kilometrelik geniş görüntü alanı, Güneş’in yüzeyindeki hareketleri ve büyük ölçekli yapıların davranışlarını detaylı şekilde incelemeye imkân sağlıyor.

GÜNEŞ’İN GİZEMLİ KATMANLARI
Projeyi yürüten doktora öğrencisi Robert Kamlah, “Kamera sisteminin performansı beklentilerimizin çok ötesinde” diyor. Sistem, Güneş’in fotosfer ve kromosfer katmanlarını incelemek için özel filtrelerle donatılmış. Böylece, Güneş lekelerinin oluşumunda rol oynayan plazma hareketleri gibi dinamik süreçler yüksek çözünürlükte gözlemlenebiliyor.

ESKİ TELESKOP, YENİ UFUKLAR
AIP Güneş Fiziği Bölümü Başkanı Carsten Denker, “Eski teleskoba yeni yetenekler kazandırdık” sözleriyle bu teknolojik gelişmenin önemini vurguluyor. VTT yalnızca 70 cm çapında olsa da, bu sistem daha büyük teleskoplarda çok daha yüksek çözünürlüklere ulaşma potansiyeli taşıyor.
Yorum yaz