BilimTarih

İspanya’da su altı mağarasında Roma dönemin’den kalıntılar bulundu

Paylaş
Paylaş

Cova de les Dones Mağarası’nda Roma Döneminden kalan izler ortaya çıkarıldı.

İspanya’nın doğusunda yer alan Cova de les Dones mağarasında yapılan arkeolojik araştırmalar, Roma dönemine ait önemli kalıntıları gün yüzüne çıkardı. Mağaranın kısmen su altında olması, buradaki ritüel faaliyetlere dair yeni ipuçları sağlıyor. Araştırmacılar, bu alanın yaklaşık 1.900 yıl öncesine dayandığını düşünüyor.

ROMA İMPARATORU CLAUDIUS’A AİT SİKKE BULUNDU

Bilim insanları, mağaranın derinliklerini incelerken tavan ile bir sarkıt arasına sıkışmış paslı bir sikke fark etti. Yapılan incelemelerde, bu sikkenin MS 41-54 yılları arasında Roma İmparatoru Claudius dönemine ait olduğu belirlendi. Araştırmacılar, sikkenin bir adak olarak bırakıldığını düşünüyor.


İmparator Claudius zamanından kalma Roma sikkesinin ön ve arka yüzü. Museo de Prehistoria de Valencia

GİZEMLİ ROMA YAZITLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Ekip ayrıca, mağara duvarlarına kazınmış 15 adet yazıt keşfetti. Yazıtların kesin anlamı henüz bilinmese de, bunların kutsal ritüellerle ilişkili olabileceği tahmin ediliyor. Bu keşif, mağaranın Roma döneminde de ritüel amaçlı kullanıldığını gösteren önemli kanıtlardan biri.

Cova Dones’a giriş. Machause López, S. ve Falcó Alcázar, J. (2023)

BİNLERCE YILLIK TARİHİ MİRAS

Cova de les Dones, 1960’lardan bu yana devam eden arkeolojik keşiflerle tarihöncesi dönemlerden beri insanların kullanımına işaret ediyor. “Kadınlar Mağarası” olarak bilinen bu yer, Demir Çağı seramikleri ve tarihöncesi kaya sanatlarıyla ünlü.

PREHİSTORİK SANAT VE MAĞARA AYILARINDAN İZLER

Mağara, yaban öküzü (auroch) ve geyik başı gibi tarihöncesi kaya resimlerine de ev sahipliği yapıyor. 2023 yılında Antiquity dergisinde yayımlanan bir çalışmada, mağarada 110’dan fazla tarihöncesi resmin kataloglandığı belirtildi. Ayrıca, mağara ayılarının (Ursus spelaeus) pençe izleri, bu sanat eserlerinin en az 24.000 yıl öncesine ait olabileceğini gösteriyor.

MAĞARAYA DAİR KEŞİFLER HALA DEVAM EDİYOR

Roma yazıtlarının mağaranın girişinden yaklaşık 200 metre içeride bulunduğu tespit edildi. Cova de les Dones, 500 metre derinliğinde tek bir odadan oluşuyor ve dik bir kanyona açılıyor. Araştırmacılar, mağaranın büyük bölümlerinin henüz keşfedilmediğini ve gelecekte daha fazla tarihi kalıntının ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

Paylaş
Yazar:
Nursema Emre -

Nursema Emre, Felsefe eğitimini yarıda bırakıp Turist Rehberliği bölümünden mezun oldu. Kendini bildi bileli ilginç konuları araştırmayı ve bu konularda yazıp çizmeyi sever. Bu merakı sayesinde, insanlara farklı perspektifler sunmaya çalışır.

İlgili içerikler
Tarih

Mısır’da 100 yıl sonra ilk kez bir kraliyet mezarı ortaya çıktı

Mısır’da arkeologlar, yaklaşık 3.500 yıl önce hüküm süren Kral II. Tutmosis’e ait...

Tarih

MİT yeni bir belge daha yayınladı: İngiliz gazeteciye dair yürütülen soruşturmanın belgesi

Millî İstihbarat Teşkîlatı (MİT), Atatürk dönemine ait çok önemli bir istihbarat belgesinin...

Tarih

Osmanlı’ya sırt çeviren aile: 2. Kral Abdullah nasıl Ürdün Kralı oldu?

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Osmanlı'ya ihanet eden Şerif Hüseyin'in soyundan gelir. Şerif...

Bilim

Bir güvercinin kuantum fiziğinde sizden daha iyi olabileceğini biliyor muydunuz?

Bir güvercini düşündüğünüzde, aklınıza gelen ilk şey muhtemelen “Vay, bu hayvan kesin...