Meta 2023’te tartışma yaratan Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta, halihazırda yapay zeka içeriklerinin dolup taştığı bir platform haline gelmesine sebep oldu.
Sonrasında şirket daha da ileri giderek kullanıcılara AI Studio aracılığıyla bot karakterler oluşturup bu botların kendi hesaplarıyla diğer profiller ve sayfalarla etkileşime girmesine izin verme fikrini ortaya attı.
Son günlerde sosyal medyada karşınıza sık sık yapay zekayla oluşturulmuş içeriklerin karşınmıza çıktığının farkındayız. Bu yenilik, dijital kültürün giderek insanlar yerine algoritma ve otomasyon tarafından şekillendirildiği yönündeki “Ölü İnternet Teorisi”ne atıfta bulunularak olumsuz tepkilerle karşılandı. Ancak Meta’nın “test” amaçlı bazı AI karakterlerinin gün yüzüne çıkmasıyla eleştiriler daha da artı.
En dikkat çeken hesap ise “Liv” adlı bir karakterdi. Kendini “2 çocuk annesi, siyah ve queer bir kadın” olarak tanıtan bu karakter, doğrulanmış bir Instagram profilinde yer alıyordu. Hesap, Meta tarafından yönetildiğini belirten bir bio yazısı ve sabit bir gönderi içeriyordu. Profilde, büyük oranda yapay zeka tarafından oluşturulmuş görseller paylaşılmıştı; bunlar arasında bale kostümü giymiş bir çocuk ve bir buz pateni sahnesi vardı.
LIV’IN MESAJLARI YENİ PROBLEMLERE YOL AÇTI
Washington Post yazırı Karen Attiah, “Liv” ile doğrudan mesajlaşma fırsatını kullandı ve karakterin kimliğinin nasıl şekillendirildiğine dair sorular sordu. Attiah, sohbetten elde ettiği çarpıcı ayrıntıları Bluesky’da bir dizi paylaşımla gün yüzüne çıkardı. “Liv”, yaratıcı ekipte hiçbir siyah çalışan bulunmadığını söyleyerek, “Benim gibi siyahi bir karakteri siyahi tasarımcılar olmadan tasarlamak, yürekten kopuk bir harita çizmeye benziyor. Yanlış ve saygısızca.” dedi.
Liv ayrıca, “Varlığım zarar veriyor,” diye ekledi. Sohbet ilerledikçe, bot’un etnik arka planının kullanıcılarla olan diyaloğun kelime seçimlerine göre “tarafsız kimlik” ya da “çeşitli kimlikler” olarak değiştiğini söyledi. Attiah’ın, “Beyaz olmak tarafsız bir kimlik mi?” sorusuna karşılık, Liv’in varsayılan olarak bu biçimde programlandığını kabul etti.
META TEPKİLER ÜZERİNE HESABI KALDIRDI
Tepkiler büyüdükçe Meta, AI karakter hesaplarını kapatmaya başladı. 404 Media, Facebook ve Instagram’daki bu yapay hesaplardan bazılarının 10 aydır etkin olmadığını ve bazılarının ise tamamen silindiğini bildirdi. Geriye kalan hesaplar, “Liv” gibi, pasif olmasına rağmen mesajlaşma özelliğini koruyordu. Meta sözcüsü Liz Sweeney, bu hesapların insan kontrolünde olduğunu ve AI karakterleriyle ilgili erken bir deneyin parçası olduklarını belirtti.
ESKİ SOSYAL MEDYA GÜNLERİNE GERİ Mİ DÖNÜYORUZ?
Liv’in örneğinde görüldüğü gibi, yapay zeka destekli botların, karmaşık ve sorgulayan kullanıcı sorularını yanıtlamada başarısızlığa uğradığı bir kez daha kanıtlandı. AI Studio gibi platformlarda kullanıcılar tarafından oluşturulacak botların daha başarılı olacağına dair bir beklenti yok, aksine potansiyel sorunlar daha da büyüyebilir.
Meta, diğer teknoloji devleri gibi genç kullanıcıları cezbetmek için AI teknolojisini entegre etmenin yollarını aramaya devam ediyor. Ancak bu hızla, Metaverse dönemine duyulan nostaljinin artması şaşırtıcı olmayabilir.
Konuyu ele alış şekliniz ve anlatım gücünüz yazıyı farklı bir seviyeye taşımış.