Haberler

İngiltere Amazon ve Netflix gibi platformları uyardı: İngiliz içeriğini koru ve destekle

Paylaş
Netflix
Paylaş

İngiltere’nin kültürel kimliğinin korunması ve yüksek kaliteli dramaların devamlılığının sağlanması için hükümetin daha fazla destek sağlaması gerektiği, Kültür, Medya ve Spor (CMS) Komitesi tarafından yayınlanan 126 sayfalık raporda vurgulandı.  


Komite tarafından yayınlanan raporda, özellikle İngiliz televizyonunun benzersiz kültürel değerini taşıyan yüksek kaliteli dramatik yapımların tehdit altında olduğu belirtiliyor. Raporda, İngiltere’ye özel drama üretiminin korunmasının, yalnızca kültürel bir gereklilik değil, aynı zamanda ulusal kimliğin bir parçası olduğu ifade ediliyor. Bu bağlamda, hükümetin, sektördeki yaratıcı potansiyeli destekleyecek adımlar atması gerektiği belirtiliyor. Özellikle, İngiltere’nin önde gelen yayıncılarının karşılaştığı finansal zorlukların, yüksek kaliteli içeriğin üretimini engellediği vurgulanıyor. BBC gibi kamu yayıncılarının, lisans ücreti kesintileri ve reklam gelirlerindeki azalma nedeniyle ciddi şekilde zorlandığı ifade ediliyor. 

DİJİTAL YAYINCILAR GELİRLERİNİN %5’İNİ BİZE VERSİN 

Komite Başkanı Caroline Dinenage, hükümetin müdahale etmemesi durumunda, “Birçok özgün İngiliz hikayesinin ekranlara ulaşamayacağını” belirtiyor ve kamu yayıncılarıyla büyük dijital yayın platformları arasındaki rekabetin yeniden dengelenmesi gerektiğini savunuyor. Rapor, Netflix, Amazon, Apple TV+ ve Disney+ gibi büyük yayıncıların, İngiltere’deki abonelik gelirlerinin %5’ini, ülkenin kültürel fonlarına aktararak, İngiliz izleyicilerine hitap eden dramaların üretimine katkı sağlamalarını öneriyor. 

Ayrıca, bu fonun zorunlu hale getirilmesi için hükümete çağrı yapılırken, sektörün bu fonu bir yıl içinde gönüllü olarak oluşturmazsa, yasal bir vergi düzenlemesinin devreye girmesi gerektiği ifade ediliyor.  

Komite, yapımcıların fikri mülkiyet haklarını koruyabilmesi ve daha fazla gelir elde edebilmesi için yapılması gereken düzenlemelerin önemine dikkat çekiyor. Bağımsız yapımcıların, dijital platformlarla imzaladıkları sözleşmelerin, onların üretim süreçlerinde daha fazla özgürlük ve kâr elde etmelerini engellediği belirtiliyor.

Rapor ayrıca, sektördeki çalışanların desteklenmesi için daha fazla adım atılması gerektiğini vurguluyor. Özellikle, freelance çalışanların işsizlik dönemlerinde daha fazla destek alabilmesi için hükümetin yeni düzenlemeler yapması gerektiği belirtiliyor. Bu bağlamda, hükümetin yapay zekanın sektördeki etkilerini incelemesi ve British Film Institute’a (BFI) bir yapay zeka gözlemevi kurma fonu sağlaması öneriliyor. 

Son olarak, raporda sektördeki en büyük zorluklardan birinin, büyük dijital yayıncıların İngiliz içeriklerine yatırım yapmalarının yalnızca global pazar için değil, yerel içeriğin üretimi ve dağıtımı için de faydalı olacağı belirtiliyor. Ancak, bu durumun sektördeki bağımsız yapımcıları baskı altına alabileceği ve içerik çeşitliliğini tehlikeye atabileceği ifade ediliyor.

DEVLET KANALI BBC KARARDAN MEMNUN 

Bir BBC sözcüsü ise, komitenin raporunu memnuniyetle karşıladıklarını ve İngiliz içerik üretiminin desteklenmesinin önemini vurguladıklarını ifade etti. Aynı zamanda, BBC’nin içerik üretimine daha fazla yatırım yapmaya devam edeceğini, ancak finansal baskılar nedeniyle bu sürecin zorlaştığını belirtti.

Raporu okumak için: https://committees.parliament.uk/publications/47474/documents/246529/default/

Paylaş
Yazar:
Serhıldan Hülakü -

siyahdergi.com imtiyaz sahibi ve editörü olan Serhıldan Hülakü, İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Çeşitli web sitelerine ve kendi sosyal ağlarına içerik üreten Hülakü, gazetecilik ve medya alanında çeşitli gazetelerde çalıştı. Şu anda Siyah Dergi için içerik üretiyor, üyelerine eğitim veriyor."Vesikalık" adında bir de kitabı bulunuyor.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
HaberlerMüzik

Ayşe Şan, 29 yıl sonra doğduğu topraklara, Diyarbakır’a getirildi

Ayşe Şan’ın 29 yıllık vasiyeti yerine getirildi; naaşı Diyarbakır’a taşındı. Şan’ın tabutunu...

HaberlerSinema ve Dizi

Eşref Rüya dizisi ‘çalıntı’ mı? | Wattpad yazarı hukuki süreci başlattı!

Edebiyat ve televizyon dünyasında şok etkisi yaratan iddia: Popüler dizi Eşref Rüya,...

HaberlerTarih

Tarihin tozlu raflarında saklı bir hazine: 27,5 dolarlık Magna Carta

Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin 1946 yılında yalnızca 27,50 dolara aldığı bir el...

HaberlerMüzik

2025 ACM Ödülleri sahiplerini buldu!

Country müziğin kalbi, 8 Mayıs gecesi Frisco, Texas’ta attı. Sürprizler ve yıldızlarla...