Bilim

Yenilebilir Mikrolazerler Gıda Takibini ve Güvenliğini Değiştirecek mi?

Paylaş
yenilebilir mikrolazer - Abdur Rehman Anwar et al., 2025
Paylaş

Advanced Optical Materials’ta yayınlanan yeni bir araştırma, zeytinyağından geliştirilen mikrolazerin gelecekte gıdaların izlenmesini kökten değiştirebileceğini gösteriyor.


Bilim insanları, tamamen yenilebilir malzemelerden oluşan ilk mikrolazeri üretmeyi başardı. Ve bu lazerin temelinde, çoğumuzun her gün tükettiği zeytinyağı yatıyor. Araştırmacıların Advanced Optical Materials dergisinde yayınladıkları bu çalışma, sadece bilim dünyasında değil, gıda güvenliği alanında da devrim yaratabilecek potansiyele sahip.

MİKROLAZER NEDİR VE NE İŞE YARAR? 

Mikrolazerler, minik damlacıkların belirli bir enerji seviyesine maruz kaldığında ışık yayması prensibine dayanıyor. Bu ışık, aynalarla çevrili bir ortamda yoğunlaştırılarak güçlü bir lazer ışınına dönüşebiliyor. 

MİKROLAZERİ YENİLEBİLİR KILMAK NEDEN ÖNEMLİ?

Bu teknoloji sayesinde yiyeceklerin içine yerleştirilen lazerler, vücut içinde ya da gıda ambalajında güvenli şekilde veri taşıyabilir ve ortam koşullarına göre tepki vererek bozulma, şeker oranı, asit seviyesi gibi bilgileri gösterebilir.

DENENEN MALZEMELER ARASINDA KAZANAN ZEYTİNYAĞI

Araştırmacılar, zeytinyağı dışında ayçiçek yağı, pişmiş tereyağı, saf su gibi birçok sıvıyı test etti. Ancak en temiz ve parlak lazer ışığı zeytinyağından elde edildi. Bunun sebebi ise bitkilerin rengini aldığı molekül olarak bildiğimiz klorofil. Bu molekül zeytinyağında doğal olarak bulunuyor ve mikroskobik yağ damlacıklarının yüzeyinde sıkışıp kalarak enerjiyle uyarıldıklarında zincirleme bir reaksiyonla ışık, yani bir tür doğal lazer üretiyor.

LAZERİN IŞILTISI ORTAM ŞARTLARINA GÖRE DEĞİŞİYOR

Zeytinyağından üretilen mikrolazerin ışık şiddeti, damlacığın boyutuna ve yoğunluğuna göre değişiyor. Bu da lazeri, çevresel faktörlere karşı hassas hâle getiriyor. Örneğin tatlılara eklendiğinde şeker oranını, asidik yiyeceklerdeki pH seviyesini, ya da ısı veya zamanla oluşan bozulmaları takip etmek mümkün hale geliyor.

VERİ SAKLAMA TEKNOLOJİSİ

En dikkat çekici bulgulardan biri, mikrolazerin veri saklama kapasitesi. Araştırmacılar, zeytinyağı lazerlerini kullanarak bir şeftali kompostosunun içine barkod benzeri bilgi dizileri yerleştirdi. 26 Nisan 2017’de kodlanan bu veri bir yıl boyunca bozulmadan kalabildi. Bu bulgu da mikrolazerlerin üretim tarihi, son kullanma tarihi ya da üretici bilgisi gibi verileri güvenle taşıyabileceğini göstermiş oldu.

Araştırmacılar, bu teknolojinin henüz çok yeni olduğunu ve yenilebilir lazerlerin farklı versiyonlarının geliştirilebileceğini belirtiyor. Gıda güvenliği, ilaç takibi ve hatta tüketici bilgilendirme gibi pek çok alanda günlük hayatımıza entegre olabilir.

Paylaş
Yazar:
Hazal Ekin Yılmaz -

Hazal Ekin Yılmaz, ODTÜ Yabancı Diller Eğitimi bölümünden 2023 yılında mezun oldu. Eğitimi boyunca dilin yapısı, işleyişi ve kullanımına olan ilgisi derinleşerek evrildi. Şu anda Dilbilim alanında yüksek lisans yaparken eğitim, dil ve teknoloji kesişiminde hem sorgulamaya hem de üretmeye devam ediyor.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Bilim

Hücrelerimizde Yeni Bir Yapı Keşfedildi: Hemifusome

Bilim insanları tarafından yeni keşfedilen hücre içerisindeki bu bilinmeyen yapı, genetik hastalıkların...

Bilim

Dünyanın en büyük kamerası Vera C. Rubin, galaksileri görüntüledi!

Rubin Gözlemevi, faaliyette olduğu ilk 10 saatte milyonlarca galaksi ve binlerce yeni...

Bilim

Güneş’i böyle görmediniz: 8K çözünürlükte göz kamaştıran yeni görüntüler

Tenerife’deki eski teleskop, yeni kamerayla 8K çözünürlükte Güneş’in şimdiye kadar görülmemiş detaylarını...

BilimTeknoloji

Yapay Zeka ile sağlıkta yeni bir dönem

Çin’de geliştirilen yapay zeka tabanlı sanal hastane, teşhis ve tedavi süreçlerinde devrim...