İran’da bir kadın öğrenci, başörtüsüne uygun giyinmediği gerekçesiyle tutuklandı.
Tahran’daki İslami Azad Üniversitesi’nde güvenlik güçleri tarafından saldırıya uğradıktan sonra kıyafetlerini çıkararak protesto yapan genç kadın cumartesi günü tutuklandı.
İRAN’DA GÜCE KARŞI DURAN KADIN TUTUKLANDI
Öğrencinin üniversitenin Bilim ve Araştırma Kampüsü avlusunda oturduğunu gösteren bir video, İran sosyal medyasında hızla yayıldı. Bir üniversite yetkilisi daha sonra tutuklandığını doğruladı.
İslami Azad Üniversitesi Halkla İlişkiler Genel Müdürü Amir Mahjoub, X platformunda yaptığı açıklamada, “Üniversitenin Bilim ve Araştırma Kampüsü’nde bir öğrencinin uygunsuz bir hareketinin ardından kampüs güvenliği müdahale etmiş ve ilgili kişi kolluk kuvvetlerine teslim edilmiştir” dedi.
Başörtüsü denetçileri tarafından saldırıya uğradıktan sonra soyunarak protesto eden İranlı öğrenci tutuklandı.
— Siyah Dergi (@siyahdergi) November 2, 2024
🔺 #İran'da #halk arasında yaygın bir itaatsizlik olmasına rağmen, hükümet zorunlu #başörtüsü yasası için uğraşmaya devam ediyor.
🔗👇https://t.co/2HIC35EIU7 pic.twitter.com/j1XtOpM81O
SALDIRI SONUCU KIYAFETLERİ YIRTILDI
“Öğrencinin eylemlerinin motivasyonları ve arkasındaki nedenler şu anda araştırılıyor.” Aynı gün Telegram’da faaliyet gösteren öğrenci grubu Amir Kabir Bülteni, olayın ayrıntılarını paylaştı ve öğrencinin başörtüsü takmadığı için tacize uğradığını ve güvenlik güçleri tarafından kıyafetinin yırtılmasının ardından soyunduğunu belirtti.
Öğrencinin tutuklanması sırasında başını ya bir araba kapısına ya da bir direğe çarptığı ve bu nedenle şiddetli kanama yaşadığı bildirildi. Raporda, “Öğrenciden akan kan izlerinin arabanın lastiklerinde görüldüğü” belirtildi.
İran’da Mahsa Amini’nin Eylül 2022’de başörtüsü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltındayken ölümüyle başlayan Kadın, Yaşam, Özgürlük hareketinin ortaya çıkmasından bu yana, radikal gruplar kadınlar için katı kıyafet kurallarını uygulamaya yönelik çabalarını artırdı.
İTAATSİZLİK ÜLKEDE HAKİM ANLAYIŞ
Halk arasında yaygın bir itaatsizlik olmasına rağmen, hükümet zorunlu başörtüsü yasalarını yeniden uygulamak için aldığı tedbirleri artırdı; bu, işletmelerin kapatılması ve başörtüsü ihlalleriyle bağlantılı araçların bağlanması gibi sonuçlara yol açtı. 13 Nisan’da başlatılan Noor Projesi, başörtüsü düzenlemelerini uygulamak amacıyla polis güçlerinin, Besic milislerinin ve sivil kıyafetli memurların kamuya açık alanlarda varlığını önemli ölçüde artırdı.
Ayrıca, Tahran’daki Alzahra Üniversitesi gibi bazı üniversiteler, giriş kapılarında yüz tanıma teknolojisi kullanarak başörtüsü kurallarına uymayan öğrencilerin girişine izin vermemektedir. İran Cumhurbaşkanı Masoud Pezeshkian seçim kampanyasında önerilen başörtüsü yasasını “Karanlık Plan” olarak nitelendirdi ve ahlak polisi devriyelerini ve kadınlara başörtüsüne uymadıkları için şiddet uygulanmasını sona erdirme sözü verdi. Buna rağmen, Ekim ayında İran Anayasa Koruma Konseyi tartışmalı Hicab ve İffet yasasını onayladı ve yasa şu anda meclis incelemesinde bulunuyor.
Yorum yaz