Sinema ve Dizi

“Flow”un yönetmeni Gints Zilbalodis: Doğanın gerçek görüntülerini inceledik

Paylaş
Flow filmi
Paylaş

Animasyonlar arasına adını yazdıran Flow filmi gerek animasyon tekniği, gerekse görsel tekniği olarak animasyon dünyasında fark yarattı.


Bir kedinin gözünden gördüğümüz dünyada doğa elementleri ve hayvan dünyasına ekstra olarak yer verilmiş gözüküyor. “Flow”un yönetmeni Gints Zilbalodis ise film hakkında, “Doğanın gerçek görüntülerini inceledik, ancak bu ayrıntıları yalnızca gerçekten gerekli olduğu yerlere koyduk, bu da izleyiciyi yönlendirmek için bizim için başka bir araçtı.” dedi.

FLOW’UN KONUSU NEDİR?

Filmin konusu, bir kedinin başından geçen maceraları ele alıyor. Siyah bir kedinin hayatta kalma mücadelesi izleyiciyi merakla ekranda tutmayı başarıyor. Sular altında kalmış, insanın olmadığı bir evrendeki kedinin farklı hayvanlarla kesişen yolunu göz önüne seriyor. İnsanların yokluğu ile beraber diyalogların da eksikliğiyle film yalnızca hayvan seslerini barındırıyor.

Filmde aslında sanat aracılığıyla gerçek bir hayatın izleri yatıyor. Filmin yönetmeni Zilbalodis, tek başına çalışırken aslında daha rahat olan ancak bir ekiple bir araya gelmesi gereken bir yaratık olan kedi ile özdeşleşiyor. Tüm hayvanların gelişmek için birlikte zorlukların üstesinden gelmeleri gerektiğini baz alan film, yönetmen ve ekibini akıllara getiriyor.

Flow filmi

GINTS ZILBALODIS’IN FLOW HAKKINDAKİ GENEL YORUMU

Filmin yönetmeni Gints Zilbalodis film hakkında şu şekilde yorum yapmıştı:

“Filmdeki dünyanın yalnızca görünüm olarak değil, aynı zamanda karakterlerin hareketleriyle de oldukça ayrıntılı olmasını ve sürükleyici hissettirmesini istedim, ancak aşırı gerçekçi olacak şekilde değil. Doğanın gerçek görüntülerini inceledik, ancak bu ayrıntıları yalnızca gerçekten gerekli olduğu yerlere koyduk, bu da izleyiciyi yönlendirmek için bizim için başka bir araçtı.”

YÖNETMEN ZILBALODIS’İN FİLMDEKİ KAMERA AÇISI İLE İLGİLİ YORUMU

Filmde kullanılan kamera bakış açısı izleyiciyi filmin içine daha çok çekmek için özenle seçilmiş gözüküyor. Baş karakterimiz olan kedi ile, uzun süren bu birinci bakış kamera açısının filmin seyrini ve odağını da tamamen değiştirdiği bariz. Zilbalodis animasyonlarda verilmek istenilen hikaye ve çıkartılmak istenen dersin bu kamera açısı ile birlikte ekrana sunulduğunda daha etkileyici olduğunu anlatmaya çalışıyor.

“Bunun izleyicilerin aradığı bir şey olduğunu düşünüyorum. Animasyonda gerçekçiliğe zaten ulaşıldı ve bence insanlar bundan artık sıkılıyor. Animasyonlar için farklı görünüm türlerini gerçekten benimseniyor. Bu tür daha büyük, daha ana akım filmlerde de kabul görüyor, ancak bence daha küçük ve bağımsız alanda sınırlar çok daha fazla zorlanıyor.”

Flow filmi

YÖNETMEN ZILBALODIS’İN FİLMDEKİ KARAKTER VE ÇİZİM HAKKINDAKİ YORUMU

Flow filmi birçok animatör ile tasarlanmış olsa da, Zilbalodis filmdeki ışığı ve ana çizimleri kendisi ayarlamak istedi.

“Uzun çekimler nedeniyle senaryo panoları kullanmıyoruz. Tüm perspektif değişikliklerini çizmek imkansız. Ayrıca çizimde de pek iyi değilim. Çizebiliyorum ama çok yavaşım; bu yüzden senaryo panoları yerine temel olarak animasyonla başlıyorum ve mekanın kabataslak bir versiyonunu oluşturuyorum.”

Zilbalodis Flow filminin karakter ve çizimi hakkında ise şu şekilde yorum yaptı:

“Karakterlerin ortamlardan daha az ayrıntılı olduğunu düşünüyorum çünkü bu onları daha çekici hale getiriyor ve duyguların daha net olmasını sağlıyor. Bu sayede izleyici kendi deneyimlerini karakterlere yansıtabilir. Tasarımın boşlukları, izleyicinin doldurması için bekliyor.”

Flow filmi

FLOW FİLMİNİN BÜTÇESİ

Zilbalodis ve ekibi bir farklılık yaparak filmin yapımında herkesin kolayca indirebileceği bir üç boyutlu animasyon yazılımı olan Blender’ı kullandı. Zilbalodis ve animasyon ekibi film yapımında hem öğrenip hem de yeni bir şey yaratıyorlardı. Zilbalodis bu durum ile ilgili şu şekilde yorum yaptı:

“Blender’ın ücretsiz olması harika çünkü bütçemiz oldukça düşüktü, bu da bazı kaynakları tasarruflu bir şekilde kullanmamızı sağladı. Blender’ın harika bir diğer yanı da gerçek zamanlı bir işleme sahip olması ve sezgiselliğine gerçekten yararlı oluşu. Bu filmi yaparken Blender’ı öğrendim. Daha önce kullanmamıştım ve öğrenmesi gerçekten hızlıymış. Animatörlerimizin çoğu daha önce hiç kullanmamıştı fakat öğrenmeleri sadece bir hafta sürdü.”

İlgilisine, filmin fragmanı:

Bahsi geçen Blender’ın sitesinde Flow filmi hakkında bir röportaj da yayınlandı. Daha detaylı incelemek için aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz: TIKLAYIN

FLOW FİLM HANGİ SİNEMALARDA?

İstanbul’daki sinemaseverler için bağımsız animasyon filmi Flow: Bir Kedinin Yolculuğu, Başka Sinema dağıtımıyla vizyona girdi. Film, belirli salonlarda izleyicilerle buluşuyor.

İşte Flow filmini izleyebileceğiniz sinemalar ve seans bilgileri:

  • Altunizade Capitol Spectrum Cineplex (Üsküdar) – 19:15
  • Mecidiyeköy Biletinial Torun Center (Şişli) – Seans bilgisi için sinema ile iletişime geçiniz.
  • Nişantaşı City’s AVM CineWam (Şişli) – Seans bilgisi için sinema ile iletişime geçiniz.
  • Caddebostan CKM Sineması (Kadıköy) – Seans bilgisi için sinema ile iletişime geçiniz.
  • Başakşehir Cinetech Mall of İstanbul (Başakşehir) – Seans bilgisi için sinema ile iletişime geçiniz.
  • Kadıköy Sineması Salon 2 (Kadıköy) – 14:15
  • Atlas 1948 Sineması (Beyoğlu) – 20:15
  • Levent Paribu Cineverse (Kanyon) (Beşiktaş) – 12:50
  • Üsküdar Paribu Cineverse (Emaar) (Üsküdar) – 14:40

FLOW FİLM NEREDEN İZLENİR?

Filmin dijital platformlarda ne zaman yayınlanacağına dair henüz resmi bir açıklama bulunmuyor. İzleyicilerin güncel bilgiler için Başka Sinema ve dijital yayın platformlarını takip etmeleri öneriliyor.

Paylaş
Yazar:
Şule Yılmaz -

"Doğru veya yanlış fikir yoktur, yalnızca fikrin bakış açısından bakamamışsınızdır."Küçüklüğünden beri kitaplarla iç içe olmasının üzerine Edebiyat bölümünü bitirdi. İngiliz Dili ve Edebiyatı'yla bol kaynak ve bilgi birikimi edindi, sonrasında Felsefe bölümüne başlama kararı aldı.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Sinema ve Dizi

Vizyonda bu hafta 11 yeni film sinemaseverlerle buluşuyor

Bu hafta sonu sinemalarda toplam 11 yeni film gösterime giriyor. Yabancı yapımlar...

Kitaplardan uyarlanan en iyi 10 bilim kurgu filmi - Collider
Sinema ve Dizi

Kitaplardan uyarlanan en iyi 10 bilim kurgu filmi

Bilim kurgu, sanatın başından beri popülerliğini koruyan bir türdür. Kitaplardan uyarlanan en...

Sinema ve Dizi

Christopher Nolan’dan Sinemanın Yeni Destanı: The Odyssey

Christopher Nolan’ın merakla beklenen yeni filmi The Odyssey için ilk resmi açıklama...

Sinema ve Dizi

Tolga Çevik ve İbrahim Büyükak’tan Yeni Komedi Filmi: Kalender Pide Çok Yakında Disney+’ta

“Kalender Pide” adlı filmden ilk kareler yayınlandı. Ünlü komedyenler Tolga Çevik ve...