Tarih

Mısır’da 100 yıl sonra ilk kez bir kraliyet mezarı ortaya çıktı

Paylaş
Kral II. Tutmosis'e ait bir mezar ortaya çıktı
Paylaş

Mısır’da arkeologlar, yaklaşık 3.500 yıl önce hüküm süren Kral II. Tutmosis’e ait bir mezarı ortaya çıkardı.


Mısır’da arkeologlar, yaklaşık 3.500 yıl önce hüküm süren Kral II. Tutmosis’e ait bir mezarı ortaya çıkardı. Bu keşif, 1922’de Tutankhamun’un mezarının bulunmasından bu yana ilk kraliyet mezarı olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Mezar, Batı Luksor’daki ünlü Krallar Vadisi’nde bulundu.

Yaklaşık 3500 yıl önce hüküm süren Kral II. Tutmosis’e ait mezarın girişi ve ana geçidi ilk olarak 2022 yılında tespit edildi. Son kazılarda, mezarın Kral II. Tutmosis’e ait olduğunu kanıtlayan yeni bulgulara ulaşıldı. Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Dr. Muhammed İsmail Halid, mezarda bulunan kap parçalarında II. Tutmosis’in ‘ölen kral’ olarak tanımlandığını ve ünlü Kraliçe Hatşepsut’un adının da yer aldığını belirtti.

1922’DEN BERİ BULUNAN İLK KRAL MEZARI

Mezarın girişi ve ana geçidi ilk olarak 2022 yılında tespit edildi. Son kazılarda, mezarın Kral II. Tutmosis’e ait olduğunu kanıtlayan yeni bulgulara ulaşıldı. Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Dr. Muhammed İsmail Halid, mezarda bulunan kap parçalarında II. Tutmosis’in “ölen kral” olarak tanımlandığını ve ünlü Kraliçe Hatşepsut’un adının da yer aldığını açıkladı.

Kraliçe Hatşepsut

Mezarın yapısının, kralın ölümünden kısa süre sonra meydana gelen seller nedeniyle zarar gördüğü belirtiliyor. Yapı içinde dini kitap “IImydwat”tan alıntılar, mavi yazıtlar ve sarı yıldız süslemeleri de keşfedildi. Kral II. Tutmosis’in mumyası, 19. yüzyılda mezardan çok uzak olmayan bir bölgede bulundu. Uzmanlar, kralın kalıntılarının mezar yağmalandıktan sonra taşınmış olabileceğini düşünüyor. Bu keşif, Tutmosis Hanedanlığı ve dönemin kayıp krallarına dair önemli bilgiler sunuyor.

TUTANKHAMUN’UN MEZARIYLA KIYASLANDI

Howard Carter tarafından bulunan Tutankhamun’un mezarıyla da kıyasladı. Genç firavunun mezarı, 5 bin eşyayla dolu bir hazine niteliğindeydi. Ancak II. Tutmosis’in mezarında daha sade bir yapı görülüyor. Mezarın Kraliçe Hatşepsut’un mezarına yakınlığı nedeniyle ilk etapta kralın oğlunun eşine ait olabileceği düşünülmüştü. Ancak son bulgular, yapının doğrudan II. Tutmosis’e ait olduğunu ortaya koydu. Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi, keşfi son yılların en önemli arkeolojik buluşlarından biri olarak nitelendiriyor.

Paylaş
Yazar:
Nursema Emre -

Nursema Emre, Felsefe eğitimini yarıda bırakıp Turist Rehberliği bölümünden mezun oldu. Kendini bildi bileli ilginç konuları araştırmayı ve bu konularda yazıp çizmeyi sever. Bu merakı sayesinde, insanlara farklı perspektifler sunmaya çalışır.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Tarih

MİT yeni bir belge daha yayınladı: İngiliz gazeteciye dair yürütülen soruşturmanın belgesi

Millî İstihbarat Teşkîlatı (MİT), Atatürk dönemine ait çok önemli bir istihbarat belgesinin...

Tarih

Osmanlı’ya sırt çeviren aile: 2. Kral Abdullah nasıl Ürdün Kralı oldu?

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Osmanlı'ya ihanet eden Şerif Hüseyin'in soyundan gelir. Şerif...

BilimTarih

İspanya’da su altı mağarasında Roma dönemin’den kalıntılar bulundu

Cova de les Dones Mağarası’nda Roma Döneminden kalan izler ortaya çıkarıldı. İspanya’nın...

Ürdün'ün Tall adh-Dhahab al-Gharbi bölgesinde bulunduğuna inanılan İncil'deki Mahanaim bölgesinin gerçekçi bir tasviri. Resimde antik, kayalık bir arazi görülüyor - Dall-e
Tarih

İncil’de bahsi geçen ‘Yakup’un melek gördüğü alan’ın bulunduğu düşünülüyor

İncil’de bahsi geçen Yakup’un melek gördüğü alanın bulunduğu tahmin ediliyor.  Bahsi geçen...