Kültür ve Sanat

Marcus Aurelius heykeli evine dönüyor!

Paylaş
(Fotoğraf/Amy Sancetta, File)
Paylaş

Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un bir filozof olarak tasvir edildiği nadide bronz heykel, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Cleveland Sanat Müzesi koleksiyonunda bulunuyordu.


1960’lı yıllarda Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nden kaçırılan, ardından yıllarca el değiştirerek sanat dünyasının karanlık koridorlarında kaybolan Marcus Aurelius heykeli, uzun süren bir hukuk mücadelesinin ardından nihayet ait olduğu topraklara yani ülkemize geri dönüyor.

Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un bir filozof olarak tasvir edildiği nadide bronz heykel, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Cleveland Sanat Müzesi koleksiyonunda bulunuyordu. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın titiz araştırmaları ve uluslararası hukuk mücadelesi sonucunda, heykelin Türkiye’den kaçırıldığına dair bilimsel ve hukuki kanıtlar ortaya konuldu. Müzenin itirazlarına rağmen mahkeme süreci Türkiye’nin lehine sonuçlandı ve eser resmen iade sürecine girdi.

BİR MÜCADELENİN SONU

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu iadenin kültürel mirasa sahip çıkma mücadelesinin önemli bir zaferi olduğunu vurguladı. “Antik çağın en nadide bronz eserlerinden biri olarak kabul edilen heykel, ait olduğu topraklara dönüyor. Uluslararası iş birlikleriyle kaçırılan eserlerimizi tek tek geri alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Boubon Antik Kenti’nden çıkarılan ve kaçırıldığı günden beri tarihsel kimliğinden uzaklaşan Marcus Aurelius heykeli, artık gerçek mirasının bir parçası olarak Türkiye’de sergilenecek. Bu dönüş, kültürel mirasın korunmasına yönelik verilen mücadelenin ne denli önemli olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Geçmişin izleri silinemez, ama ait olduğu yere dönebilir. Ve işte bir parça tarih daha, yuvasına kavuşuyor.

Paylaş
Yazar:
Nursema Emre -

Nursema Emre, Felsefe eğitimini yarıda bırakıp Turist Rehberliği bölümünden mezun oldu. Kendini bildi bileli ilginç konuları araştırmayı ve bu konularda yazıp çizmeyi sever. Bu merakı sayesinde, insanlara farklı perspektifler sunmaya çalışır.

İlgili içerikler
Kültür ve Sanat

Mikey Madison’ın en iyi kadın oyuncu Oscar’ını kazanmasının 5 sebebi

Bu yılın En İyi Kadın Oyuncu yarışı, Akademi tarihinin en çekişmeli ve...

Kültür ve Sanat

“Olasılıksız” ve “Empati”nin yazarı Adam Fawer Türkiye’ye geliyor!

Matematik, olasılıklar ve kaderin kesiştiği dünyalara açılan kapıyı aralayan Adam Fawer, Türkiye’deki...

Kültür ve Sanat

“Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku”nun devamı gelecek mi? İlhami Algör açıkladı

“Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku” kitabının yaratıcısı İlhami Algör, T24’te soruları...

Kültür ve Sanat

İstanbul Mart ayı sergi rehberi | İstanbul’daki sergiler

İstanbul’da gezilecek yer çok, fakat sergilerin tadı bir başka oluyor.  İşte İstanbul...