Haberler

Atatürk’ün tabutunu yapan ustanın çırağı, çırak bulamadığı için 50 yıllık mesleğini bırakıyor

Paylaş
Paylaş

Demirören Haber Ajansı’nda yer alan özel haber, usta-çırak ilişkisinin geldiği son noktayı gözler önüne serdi. Atatürk’ün gül ağacından tabutunu yapan ustalardan biri olan Niko Magirus’un yanında yetişen marangoz Ali İhsan Kalay (69), yarım asırlık mesleğini bırakma kararı aldı. 

Atatürk’ün gül ağacından tabutunu yapan ustalardan Niko Magirus’un yetiştirdiği marangoz Ali İhsan Kalay (69), 50 yıllık mesleğini çırak bulamadığı ve siparişleri yapacak gücü olmadığı için bırakıyor.

“BU İŞİ YAPACAK GÜCÜM KALMADI”

Antalya’da yaşayan Ali İhsan Kalay, askerden döndüğü 50 yıl önce İstanbul’da bir marangozun yanında çalışmaya başladı. Ustası Niko Magirus’un, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün gül ağacından yapılan tabutunun yapımında görev aldığını öğrenen Kalay, el işçiliğine merak salarak bu mesleği seçti. İki yıl boyunca ustasından mesleğin inceliklerini öğrenen Kalay, Antalya’ya taşınarak burada bir marangoz dükkanı açtı.

Ali İhsan Kalay, “Siparişler geliyor ama geri çeviriyorum. Artık bu işi yapacak gücüm kalmadı. 70 metrekarelik dükkanımın geleceği hakkında endişeliyim” dedi.

Kalay, marangozhanesine ham ağaçlar getirip, siparişlere göre bu ağaçları kesip şekillendiriyor. Mobilyaların ince işçiliği ise Kalay’ın hayal gücünden beslenen el oymacılığı ile hayata geçiyor. 50 yıllık meslek hayatında sayısız çırak, kalfa ve usta yetiştiren Kalay, şimdi ise dükkanında yalnız çalışıyor.

Yaşı ilerlediği için artık sınırlı sayıda sipariş kabul eden Ali İhsan Kalay, her sabah 70 metrekarelik dükkanını aynı disiplinle açıyor. Çayını demleyip aynasına bakan Kalay, geçmişteki yoğun iş temposunu özlemle hatırlıyor.

(DHA)

“HERKES MASA BAŞI İŞ İSTİYOR”

Rusya, İngiltere, Hindistan ve Azerbaycan gibi ülkelere el yapımı mobilya, masa, ayna ve resim çerçevesi ihraç eden Ali İhsan Kalay, son beş yıldır çırak bulamamaktan şikayetçi.

Günümüz gençlerinin zanaatkarlık yerine masa başı işlerde çalışmayı tercih ettiğini belirten Kalay, birkaç ay içinde dükkanını kapatmayı ve mesleği bırakmayı düşündüğünü ifade etti. “Artık yaşlandım ve gücümü kaybettim” diyen Kalay, “5-6 kişi yetiştirdim ama onlar da bu mesleği bıraktı. Herkes maaşlı işlerin peşinde. Artık çırak yetişmiyor” şeklinde konuştu.

(DHA)

“BURAYI DEVAM ETTİRECEK BİRİ OLSA NE GÜZEL OLUR”

Mesleğinin çok hassas ve teknik bir iş olduğunu belirten Ali İhsan Kalay, bu zanaatta usta olduktan sonra bir kişinin rahatlıkla geçimini sağlayabileceğini söyledi. Kalay, “Hala siparişler geliyor ama kabul edemiyorum. Artık bu işi yapacak gücüm yok. Dükkanım ben bıraktıktan sonra ne olacak, bilmiyorum. Çok üzülüyorum. Eğer burayı devam ettirecek biri çıksa ne güzel olur, böylece mesleğimiz ölmezdi” dedi.

Kalay ayrıca, fabrikasyon ürünlere olan talebin arttığını ve bazı oyma işlerinin bir aydan fazla sürdüğünü belirterek, el işçiliğine olan ilginin azalmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

KaynaklarDHA
Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi -

siyahdergi.com

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Haberler

Bülent Ersoy’un İdil Bilgen yorumu, güzellik yarışmaları üzerine tartışmaları yeniden alevlendirdi 🔥

Bu yıl düzenlenen Miss Turkey 2024 güzellik yarışmasının kazananı, Tıp Fakültesi mezunu...

Haberler

Jon Bon Jovi, köprüdeki kadını atlamaktan vazgeçirdi

Ünlü rock yıldızı Jon Bon Jovi, Nashville’de bir köprüde intihar girişiminde bulunan...

HaberlerPolitika ve Dünya

Merkür’e giden uzay aracı, arıza sebebiyle beklenmedik bir rotaya yolculuğa geçti

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), beklenmedik bir sorun nedeniyle BepiColombo’nun en içteki yörüngeye...

HaberlerPolitika ve Dünya

İtalya’da siyasi skandal: Kültür Bakanı ve influencer sevgilisi gündemde

İtalya’da son günlerde büyük yankı uyandıran bir skandal patlak verdi. Kültür Bakanı...