Cemal Süreya Kimdir?

CEMAL SÜREYA KİMDİR?

Bu ayki yazımda sizlere sevgili şairimiz, benim de şiirlerini çok sevdiğim, değerli Cemal Süreya’dan bahsetmek istiyorum. Hadi biraz onun hayatına değinelim;

Keyifli okumalar.

Değerli yazarımız, tanınan adıyla Cemal Süreya veya Cemalettin Seber; Kürt asıllı Türk şair, yazar ve çevirmendir. Aynı zamanda Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir. Şairimiz, ilk şiir denemelerini ortaokulda eskizlerle, lisede aruzla yapsa da asıl çalışmalara üniversitede başlamıştır. Eserlerinde en çok işlediği temalar; aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasi eleştiriler, ölüm, tanrı düşüncesi, portreler ve manzum poetikadır. Fransızcadan 40’a yakın kitabı Türkçeye çevrilmiştir. Değerli şairimiz Dersim İsyanı sebebiyle Erzincan’dan Bilecik’e gitmek zorunda kalmıştır. Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan Süreya, Papirüs dergisini çıkarmıştır ve çıkardığı dergide kendi görüşlerini açıklamasının yanı sıra dergiyi bir aydın olarak fikirlerini ortaya koymak için kullanmıştır. Dört defa evlenen şairimiz, bunların dışında Üvercinka ve Tomris Uyar ile de ilişki yaşamıştır. 9 Ocak 1990’da girdiği şeker koması sebebiyle hayata gözlerini yummuştur.

Üvercinka, Göçebe, Beni Öp Sonra Doğur Beni, Uçurumda Açan, Sıcak Nal, Güz Bitiği ve Sevda Sözleri adlarındaki şiir kitaplarının yanı sıra deneme, eleştiri, günlük ve antoloji kitapları da kaleme almıştır. On Üç Günün Mektupları dışında hiçbir yazısı veya şiiri gazetede yayınlanmadan kitaba dönüşmemiştir.

ESERLERİ:

Şiir;

Beni Öp Sonra Doğur Beni

Göçebe

Sevda Sözleri

Bir Kentin Dışardan Görünüşü

Ortadoğu

Üçbin Yaprak Yüzbin İpekböceği

Deneme ve Eleştiri;

Şapkam Dolu Çiçekle

Şiir Üzerine Yazılar

Günübirlikler

Uzat Saçlarını Frigya

Folklor Şiire Düşman

Günler

Oluşum’da Cemal Süreya

Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi

Antoloji;

Mülkiyeli Şairler

100 Aşk Şiiri

Söyleşi;

Güvercin Curnatası

Dergi;

Papirüs

Hira Saliha Calip
Hira Saliha Calip

İnsanın düşleri nasıl kendi gerçeğinden doğuyorsa kendi gerçeğinde gerçekleşmeli.

Articles: 11

Leave a Reply