Bu hafta rejim tarafından siyasi tutuklamaları protesto etmek amacıyla intihar eden İranlı aktivist Kianoosh Sanjari, Cuma günü başkent Tahran’da defnedildi.
Aktivistler ve devlet medyasına göre, Sanjari Çarşamba günü 42 yaşında Tahran’ın merkezindeki bir binadan atlayarak yaşamına son verdi. Daha önce, İslam Cumhuriyeti tarafından tutuklanan dört aktivistin serbest bırakılmaması durumunda kendini öldüreceği tehdidinde bulunmuştu.
REJİM KARŞITI AKTİVİST İNTİHAR ETTİ
Sanjari, Çarşamba günü sosyal medya platformu X’te (eski adıyla Twitter) şunları yazmıştı: “(İran’ın Dini Lideri Ayetullah) Hamaney ve ortaklarının diktatörlüğüne karşı protesto amacıyla hayatıma son vereceğim.” Sanjari, Fatemeh Sepehari, Nasrin Şakrami, Toomaj Salehi ve Arsham Rezaei’nin aynı gün yerel saatle 19.00’a kadar serbest bırakılmasını talep etmişti.
Başka bir paylaşımında, “Hiç kimse fikirlerini ifade ettiği için hapse atılmamalıdır. Protesto, her İran vatandaşının hakkıdır,” diye yazdı.
Saat 19.20’de, Sanjari yüksek bir yapının tepesinden bir fotoğraf paylaşarak, “Saat 19, Hafez Köprüsü, Çarşu” notunu düştü. “Bu tweet’ten sonra hayatım sona erecek… Umarım bir gün İranlılar uyanır ve köleliği aşar.”
İRAN İNTİHARIN ÜSTÜNÜ KAPATIYOR
Perşembe günü, devlet haber ajansı ISNA, Sanjari’nin intiharıyla ilgili olarak Tahran savcılığının bir yargı dosyası açtığını bildirdi. ISNA, Tahran savcılığını kaynak göstererek, Sanjari’nin ruh sağlığı sorunları geçmişi olduğunu ve bu nedenle hastaneye yatırıldığını ve ilaç tedavisi gördüğünü öne sürdü.
TEKRAR TEKRAR GÖZALTINA ALINDI
İran rejiminin sesli bir eleştirmeni olan Sanjari, 1999 ve 2007 yılları arasında birkaç kez tutuklandı ve sonunda 100.000 doları aşan kefaletle serbest bırakıldı. Uluslararası Af Örgütü’ne göre, kendisi “devlet güvenliğine karşı faaliyet yürütmek” ve “sisteme karşı propaganda yapmak” ile suçlanmıştı. Sanjari, insan hakları ihlalleriyle bilinen Tahran’daki ünlü Evin Hapishanesi’nde zaman geçirdi.
Serbest bırakıldıktan kısa bir süre sonra İran’dan ayrıldı, ancak 2016’da geri döndüğünde yeniden tutuklandı ve 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2021’de ABD’ye gitti, ancak daha sonra tekrar İran’a döndü.
2009 ve 2013 yılları arasında Sanjari, ABD hükümeti tarafından finanse edilen bir yayın kuruluşu olan Voice of America’nın (VOA) Farsça Servisi’nde çalıştı.
Yorum yaz