Sinema ve Dizi

Kitaplardan uyarlanan en iyi 10 bilim kurgu filmi

Paylaş
Kitaplardan uyarlanan en iyi 10 bilim kurgu filmi - Collider
Kitaplardan uyarlanan en iyi 10 bilim kurgu filmi - Collider
Paylaş

Bilim kurgu, sanatın başlangıcından beri en çok izlenen ve okunan kategoriler arasında yer almaya devam ediyor. İşte sizler için hazırladığımız en iyi 10 bilim kurgu filmi:


Yakın veya uzak gelecek, distopya veya ütopya temalarını ele alan bu kurgu biçimi, kitaplardan filmlere uyarlanma konusunda başyapıtlar yaratıyor. Kitaplardan uyarlanan en iyi bilim kurgu filmleri ise bu evreni bizlere en iyi şekilde yansıtan yapıtlar arasında. İşte Kitaplardan uyarlanan en iyi 10 bilim kurgu filmi

KİTAPLARDAN UYARLANAN EN İYİ 10 BİLİM KURGU FİLMİ

Sinematik özelliklerin etkisiyle ve yazarların kalemlerinden dökülen cümlelerle beyaz perdeye taşınan bilim kurgu filmleri en çok sevilen kategorilerden biri. Bu listede kitaplardan uyarlanmış en iyi bilim kurgu filmlerini listeliyoruz.

10- THE WİLD ROBOT (VAHŞİ ROBOT) – 2024

Peter Brown’ın çocuk bilim kurgu üçlemesinin ilk filminden ilham alınan bu animasyon, tema olarak annelik, beraberlik ve doğanın önemini ele alıyor.

Filmin fragmanı

9- PLANET OF THE APES (MAYMUNLAR CEHENNEMİ) – 1968

Pierre Boulle’nin kaleminden varolan bu kurgu, bilim kurgu dünyasında uzun zamandır baş sıralarda bulunuyor. Filmin konusu ise bir astronot ekibinin, zeka seviyesi yüksek bir maymun topluluğunun yönettiği gezegene iniş yapmasıdır.

Filmin fragmanı

8- THE THİNG (ŞEY) – 1982

Film bilim kurgu ve korku kategorisinde yer alıyor. Filmin ilham aldığı eser ise John W. Campbell’in Who Goes There isimli kısa korku hikayesi. Filmde Antartika’da yüz yıldır karlar altında kalmış olan ‘şey’i ve korkunç özelliklerini görüyoruz.

Filmin fragmanı

7- CHİLDREN OF MEN (SON UMUT) – 2006

P. D. James’in aynı isimli distopik romanından esinlenilmiş bu bilim kurgu filmi, döneminin kült filmi olarak bilinir. 

Filmin fragmanı

6- JURASSİC PARK – 1993

Michael Crichton’un hayalgücü ile harmanlanmış dinozorlar dünyasını anlatan bilim kurgu filmi, adını halen kategorinin başlarında tutmaya devam eden nadir filmlerden birisidir. Film çıkış yaptığında en yüksek hasılat yapan bir filmdi.

Filmin fragmanı

5- DUNE: PART TWO (DUNE: ÇÖL GEZEGENİ – BÖLÜM İKİ) – 2024

Film, 1965 yılına ait olan Frank Herbert’in Dune kitabının bir uyarlamasıdır. Konu olarak ise distopik bir dünyada yaşanan bir intikam yolculuğu ve  birtakım gelişmeleri ele alıyor.

Filmin fragmanı

4- THE CLOCKWORK ORANGE (OTOMATİK PORTAKAL) – 1971

Bilim kurgu filmlerinin efsanelerinden sayılacak Otomatik Portakal, Anthony Burgess’in elinden çıkmış bir romandan esinlenilmiştir. Toplum içerisindeki düzen, insiyatifler, şiddet, iyi ve kötü kavramları hakkında izleyiciyi ve okuru düşündürme amaçlı yazılmış bir kitaptır. Kötü kavramına özellikle detaylı örneklendirme ve olay örgüsü çizen bu film izleyiciyi, kötünün anlamını sorguladığı bir son ile baş başa bırakır.

Filmin fragmanı

3- BLADE RUNNER (BIÇAK SIRTI) – 1982

Philip K. Dick’in kaleminden beyaz perdeye yansımış olan film, yapay zeka ile harmanlanmış bir toplumda gerçekleşen uzun kovalamacayı ele alıyor.

Filmin fragmanı

2- SOLARİS – 1972

Film, ismini aldığı bir Stanislaw Lem romanından ilham alınmıştır. Konu olarak duygusal dengesizlikler sebebiyle başarısızlığa uğramış olan bir uzay deneyini ele almaktadır. Doğaüstü olaylar ve insanların durumlar karşısındaki eylemleri üzerine bir gerilim-bilim kurgu filmidir.

Filmin fragmanı

1-STALKER (İZ SÜRÜCÜ) – 1979

Arkadi Strugatski ve Boris Natanoviç Strugatski tarafından yazılan Roadside Picnic romanından esinlenilmiştir. Felsefi sorgulamalar ile harmanlanmış düşünceler ve olay örgüsü detayları ile, yavaş soluklu bir film olarak biliniyor. Dünyaya düşen göktaşı ile beraber oluşan bir alanda geçmektedir. 

Filmin fragmanı

Paylaş
Yazar:
Şule Yılmaz -

"Doğru veya yanlış fikir yoktur, yalnızca fikrin bakış açısından bakamamışsınızdır."Küçüklüğünden beri kitaplarla iç içe olmasının üzerine Edebiyat bölümünü bitirdi. İngiliz Dili ve Edebiyatı'yla bol kaynak ve bilgi birikimi edindi, sonrasında Felsefe bölümüne başlama kararı aldı.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Sinema ve Dizi

Vizyonda bu hafta 11 yeni film sinemaseverlerle buluşuyor

Bu hafta sonu sinemalarda toplam 11 yeni film gösterime giriyor. Yabancı yapımlar...

Sinema ve Dizi

“Flow”un yönetmeni Gints Zilbalodis: Doğanın gerçek görüntülerini inceledik

Flow filmi, bir kedinin hayatta kalma mücadelesini konu alarak animasyon dünyasında önemli...

Sinema ve Dizi

Christopher Nolan’dan Sinemanın Yeni Destanı: The Odyssey

Christopher Nolan’ın merakla beklenen yeni filmi The Odyssey için ilk resmi açıklama...

Sinema ve Dizi

Tolga Çevik ve İbrahim Büyükak’tan Yeni Komedi Filmi: Kalender Pide Çok Yakında Disney+’ta

“Kalender Pide” adlı filmden ilk kareler yayınlandı. Ünlü komedyenler Tolga Çevik ve...