Kültür ve Sanat

Shakespeare’in geçmişine açılan gizli kapı ortaya çıkarıldı

Paylaş
Foto: Euronews
Paylaş

Norfolk’ta bulunan St George’s Guildhall’da, William Shakespeare’in soyunma odasına açıldığı düşünülen 600 yıllık bir kapı keşfedildi. Bu tarihi bulgu, ünlü oyun yazarının sahneye hazırlandığı zamanlara ışık tutuyor.

St George’s Guildhall’da yapılan arkeolojik çalışmalar, William Shakespeare’in oyuncularıyla birlikte sahne aldığı döneme ait yeni bir keşfi gün yüzüne çıkardı. Norfolk’ta bulunan bu tarihi yapıda, duvarın arkasında gizlenmiş 600 yıllık bir kemer keşfedildi. Bu kemerin, Shakespeare’in oyuncularının sahne dekorlarını değiştirdiği bir odaya açıldığı düşünülüyor.

ST GEORGE’S GUILDHALL’UN TARİHİ ÖNEMİ

St George Lonca Binası, İngiltere’nin Norfolk bölgesindeki King’s Lynn’de yer alan ve birinci derece tarihi eser statüsünde olan bir yapıdır. 1376 yılında kurulmuş olup, 1410 ile 1420 yılları arasında inşa edilmiştir. İngiltere’deki en büyük mevcut lonca binalarından biridir. 1445 yılından bu yana tiyatro olarak kullanılan bina, Birleşik Krallık’ta halen faaliyette olan en eski tiyatrolardan biridir. Elizabeth döneminde önemli bir tiyatro merkezi haline gelen bu yapı, 1583 yılında Queen Elizabeth’s Men gibi popüler tiyatro gruplarının performanslarına sahne olmuştur. Shakespeare’in doğumundan önce dahi bu tiyatro, dönemin en seçkin kültürel etkinliklerine ev sahipliği yaparak, tiyatro sahnesinde hayati bir rol üstlenmiştir. William Shakespeare’in burada sahne aldığına inanılan ve hala varlığını sürdüren tek tiyatro olma özelliğini taşır. Bina, King’s Lynn ve Batı Norfolk belediye meclisine müzik, performans, konferans ve eğlence etkinlikleri için kiralanmış olup, mülkiyeti National Trust’a aittir.

King’s Lynn’deki St George Guildhall’da bir duvarın arkasında ortaya çıkarılan 15. yüzyıla ait kemerli geçidin tepesi.Credit: St George’s Guildhall

ST GEORGE’S GUİLDHALL’DA GİZEMLİ KEMER KEŞFİ

Norfolk’ta bulunan St George’s Guildhall’da gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar, tiyatro dünyası için önemli bir bulguyu ortaya çıkardı. Duvardaki “garip bir şekil” dikkat çekince, araştırmacılar iki ilan panosunu sökerek, 18. yüzyıldan kalma bir duvarla karşılaştılar. Bu duvardan tuğlalar söküldükçe daha eski bir kemerli geçit bulundu. Bu kemerin, William Shakespeare’in oyuncularının sahne dekorlarını değiştirdiği ve sakladığı bir odaya açıldığı düşünülüyor.

St George’s Guildhall’ın dışarıdan görünümü Credit: Borough Council of King’s Lynn and West Norfolk

TİYATRO TARİHİNE IŞIK TUTAN KEŞİF

St George’s Guildhall’da yapılan bu arkeolojik keşif, hem Shakespeare’in sahne aldığı yerlerin tarihine hem de İngiltere’nin tiyatro mirasına ışık tutuyor. 600 yıllık kapı ve kemerli geçit, sadece Shakespeare’in dönemine ait bir iz taşımakla kalmıyor, aynı zamanda İngiliz tiyatrosunun gelişimine dair önemli bir parçayı gün yüzüne çıkarıyor. Bu keşif, tiyatro dünyasının derin tarihiyle ilgili daha fazla bilgi edinmemizi sağlarken, Shakespeare’in kültürel mirasını bir kez daha güncel tartışmaların merkezine taşıyor.

Paylaş
Yazar:
Sudem Kaynak -

Sudem Kaynak, edebiyat, sinema ve müzik alanlarına ilgi duyuyor. Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Kültür ve Sanat

Hatice Abalı, Kapadokya’nın otellerine hayat veren ressam

Kapadokya’nın büyüleyici atmosferi, Göreme’de yaşayan yetenekli ressam Hatice Abalı sayesinde otellerin duvarlarında...

Kültür ve Sanat

Dişiliğin ikonu Marilyn Monroe’nun💄özel koleksiyonu ilk kez sergilenecek ✨

Marilyn Monroe’nun hayranları için heyecan verici bir etkinlik! Ekim ayında Londra’da gerçekleşecek...

Kültür ve Sanat

İKSV’nin yeni sezonu başlıyor: Komedi Salonu ile perdeler 28 Eylül’de açılıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), 2024 sezonunu kapılarını yeniden aralayarak başlatıyor. Sanat...

Kültür ve SanatSinema ve Dizi

‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ ve ‘Eşkıya’ filmleri bugün yeniden vizyona giriyor! Her Şey Çok Güzel Olacak filmi hangi sinemalarda?

Türk sinemasının klasiklerinden ‘Eşkıya’ ve ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ filmleri, bugün...