HaberlerPolitika ve Dünya

Merkür’e giden uzay aracı, arıza sebebiyle beklenmedik bir rotaya yolculuğa geçti

Paylaş
Paylaş

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), beklenmedik bir sorun nedeniyle BepiColombo’nun en içteki yörüngeye yerleşmesini Aralık 2025’ten Kasım 2026’ya ertelediğini duyurdu.

ESA, ikiz sondaların tam güçte çalışmasını engelleyen bir aksaklık yaşamasının ardından BepiColombo görevinin Merkür’e varışını ertelemek zorunda kaldı.

MERKÜR’E GİDEN UZAY ARACI

2018’de fırlatılan uzay aracının Aralık 2025’te Merkür’e varması bekleniyordu. 4 yılı aşkın bir süredir çalışan uzay aracının iticileri beklenmedik bir şekilde güç kaybına uğradı. ESA, bu neden dolayısıyla BepiColombo’nun farklı bir yol izleyeceğini duyurdu. Sonuç olarak Aralık 2025’te en içteki gezegene yerleşmesi beklenen uzay aracının varış tarihi Kasım 2026’ya ertelendi. Ekipler daha düşük güç kaynağı kullanarak uzay aracının yolculuğunu daha kısa sürede tamamlamasını öngörüyor.

BEPİCOLOMBO NEDİR?

BepiColombo, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japon Uzay Araştırma Ajansı’nın (JAXA) Merkür gezegenini inceleyen ortak görev aracıdır. Yörünge aracı, sol tarafta bulunan Mercury Planetary Orbiter (MPO) ve sağ tarafta bulunan Mio (Mercury Magnetospheric Orbiter, MMO) uydularından oluşmaktadır. Merkür’ün manyetik alanı ve hem iç hem de yüzey yapısını incelemek amacıyla kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilecek.

BEPİCOLOMBO NEDEN ARIZALANDI?

Paris Gözlemevi astronomu Alain Doressoundiram, Merkür’ün sondaların ulaşabileceği “en zor” gezegen olduğunu açıkladı. Merkür’ün diğer gezegenlere oranla kütlesinin küçük olması yer çekiminin zayıf kalmasına neden olur. Bu sebepten dolayı uyduların gezegenin yörüngesinde kalmasını zorlaştırır.

Paylaş
Yazar:
Zeynep Avcı -

Zeynep Avcı, insanlara farklı bakış açıları sunmayı amaçlıyor. Resim sanatına ve edebiyata ilgisi büyük. Lise yıllarında grafik alanında eğitim aldı. Gazete ve medya alanında staj yaptı.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Kılıç dişli kedi yavrusu
Haberler

Sibirya’nın donmuş topraklarında 31 bin 800 yıllık kılıç dişli kedi yavrusu bulundu

Pleistosen Dönemi’nin şaşırtıcı kalıntıları bilim dünyasını aydınlatıyor.  Sibirya’nın soğuk çöllerinde günümüzden tam...

Haberler

Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti

Türkiye’nin ilk kadın Sümeroloji çalışmalarını yapan Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını...

Politika ve Dünya

Yetim sincap ABD siyasetini nasıl karıştırdı?

New York’ta kuduz endişesiyle ötanazi uygulanan fenomen sincap Peanut, sosyal medyada geniş...

Politika ve DünyaToplumsal

Başörtüsü denetçileri tarafından saldırıya uğradıktan sonra soyunarak protesto eden İranlı öğrenci tutuklandı

İran’da bir kadın öğrenci, başörtüsüne uygun giyinmediği gerekçesiyle tutuklandı. Tahran’daki İslami Azad...