Teknoloji

Kara deliğe girersek ne olur? NASA bunu bir animasyonla cevapladı!

Paylaş
Görsel: NASA
Paylaş

Bir kara deliğin içine düştüğünüzde ne göreceğinizi hiç merak ettiniz mi? Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), süper bilgisayarda kara deliğe düştüğünüzde nelerle karşılaşacağınızı gösterdi. 

“Kara deliğe girersek ne olur?” Sorusu yıllardır bilim gündemini meşgul eden bir konu. Çeşitli teoriler ve görseller bulunsa da kara delikler hâlâ gizemini koruyor. Geçtiğimiz günlerde NASA bir süper bilgisayar kullanarak kara deliğe girince ne olur sorusuna yanıt verdi. 

SİMÜLASYONU HAZIRLAMAK 5 GÜN SÜRMÜŞ

NASA’da mühendis olarak çalışan Jeremy Schnittman süper bilgisayarla bu projeyi 5 günde bitirebildiklerini açıkladı. Schnittman görselleştirmeleri oluşturmak için Goddard’dan bilim adamı Brian Powell ile birlikte çalıştı ve NASA İklim Simülasyonu Merkezi’ndeki Discover süper bilgisayarını kullandı. Proje yaklaşık 10 terabayt veri ürett ve Discover’ın 129 bin işlemcisinin sadece yüzde 0,3’ünde yaklaşık 5 gün sürdü. Aynı başarının tipik bir dizüstü bilgisayarda ise on yıldan fazla süreceği eklendi.

KARA DELİĞE DÜŞERSEK NE OLUR?

NASA astrofizikçisi Schnittman’a göre, “Eğer bir seçeneğiniz varsa, süper kütleli bir kara deliğe düşmeyi tercih edersiniz.” Yıldız kütleli kara delikler, yaklaşık 30 güneş kütlesine kadar olan kütleleriyle, çok daha küçük olay ufuklarına ve daha güçlü gelgit kuvvetlerine sahiptir. Bu kuvvetler, yaklaşan nesneleri olay ufkuna ulaşmadan önce parçalayabilir.

Bu durum, kara deliğe daha yakın olan nesnenin ucundaki kütle çekim kuvvetinin, diğer ucundakinden çok daha güçlü olmasından kaynaklanır. Düşen nesneler, astrofizikçilerin “spagettifikasyon” olarak adlandırdığı bir süreçte erişte gibi uzar.

Görsel: NASA

NASA KARA DELİK SİMÜLASYONU

Simüle edilmiş kara deliğin olay ufku yaklaşık 25 milyon kilometre genişliğindedir ve bu, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin yaklaşık yüzde 17’sine eşittir. Etrafında, sıcak ve parlayan gazlardan oluşan düz, dönmekte olan bir akresyon diski bulunur ve bu disk, düşüş sırasında görsel bir referans noktası olarak hizmet eder. Ayrıca, kara deliğe bir veya daha fazla kez dolanmış ışıktan oluşan foton halkaları da yakınlarda oluşur. Yıldızlı bir gökyüzü fonu da sahneyi tamamlar.

Kamera, kara deliğe yaklaşırken ve ışık hızına yaklaşan hızlara ulaştığında, akresyon diskinden ve arka plandaki yıldızlardan gelen parıltı artar. Gelen bir yarış arabasının sesinin yükselmesi gibi, ışık da daha parlak ve beyaz görünür.

Filmler, kamera kara delikten yaklaşık 640 milyon kilometre uzakta iken başlar ve kara delik hızla görüş alanını doldurur. Bu yolculuk sırasında kara deliğin diski, foton halkaları ve gece gökyüzü giderek daha fazla bozulur ve hatta ışığın giderek daha fazla bükülen uzay-zamanı geçmesiyle çoklu görüntüler oluşur. 

Schnittman, “Bu durum daha da aşırı olabilir,” diye belirtti. “Eğer kara delik, 2014 yapımı ‘Interstellar’ filminde gösterilen gibi hızlı dönüyorsa, astronot gemidekilerden yıllarca daha genç döner.”

NASA 360 DERECE KARA DELİK SİMÜLASYONU

NASA Youtube kanalından paylaştığı 1 dakikalık videosunda “kara deliğe girersek ne olur” sorusuna cevap veriyor. Video 360 derece olarak izlenebilme olanağı sunuyor. Aşağıda yer alan bağlantıdan videoyu izleyebilmektesiniz.

NASA kara delik simülasyonu izle

NASA’nın hazırladığı bu video hakkında görüş ve yorumlarınızı aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz!

Paylaş
Yazar:
Serhıldan Hülakü -

siyahdergi.com imtiyaz sahibi ve editörü olan Serhıldan Hülakü, İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Çeşitli web sitelerine ve kendi sosyal ağlarına içerik üreten Hülakü, gazetecilik ve medya alanında gazetelerde çalıştı. Bianet, Haberler.com ve Sondakika.com'da "Haber Editörü" ve "SEO Editörü" pozisyonlarını doldurdu. Şu anda gdh.digital'de "SEO Editörü" olarak çalışıyor ve Siyah Dergi için içerik üretiyor, üyelerine eğitim veriyor."Vesikalık" adında bir de kitabı bulunuyor.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Teknoloji

X’ten Bluesky’a geçişler sürüyor!

Sosyal medya kullanıcıları, X’in sunduğu deneyimden memnun kalmadıkları için alternatif arayışına başladılar....

Teknoloji

Amazon Prime Video, yapay zeka ile dizi sezonlarını özetleyecek!

Amazon Prime Video, yapay zeka destekli yeni özelliği X-Ray Recaps ile dizilerin...

MüzikTeknoloji

Spotify Wrapped’inizi düzenlemek için son günler! Spotify Wrapped 2024-2025 nasıl bakılır?

Spotify Wrapped 2024’te yine her yıl olduğu gibi bir özet sayfası sizleri...

Teknoloji

Apple, daha hızlı iPad Mini’yi tanıttı

Yeni iPad Mini ne zaman çıkacak? Konusu netleşti! Teknoloji devi Apple, düzenlediği...