Halil Cibran Hayatı ve Eserleri

Halil Cibran Hayatı ve Eserleri

Bu ay ki yazımda sizlere ressam, şair hem de filozof olan değerli Halil Cibran’dan bahsedeceğim. Şiirlerini, yazılarını çok sevdiğim bu şairimizin hayatına  bir göz atalım. Bahar’ın gelişiyle güzel bir ay diliyorum. Keyifli okumalar.

Beraber inceleyelim;

Değerli yazarımız, 6 Ocak 1883 yılında lübnan’da dünyaya gözlerini açmıştır. 1895’de Annesi ve kardeşleriyle ABD’ye göç etmişlerdir. Annesi terzi olarak çalışıyorken Boston’da bir okula başlamıştır. Cibran’ın yeteneğini keşfeden öğretmeni Cibran’ı fotoğrafçı ve yayıncı F.HOLLAND DAY’le tanıştırmıştır. Cibran, ailesi tarafından 15 yaşında  Beyrut’taki ‘’College de la Sagesse ‘’ okuluna kaydolması için memleketine geri gönderilmiştir. Halil Cibran’ın çizimleri ilk kez Boston’daki Day’s stüdyosunda 1904’te sergilenmiştir. Kitaplarından ilki Arapça dilinde 1905’te NewYork’ta yayımlanmıştır. Halil Cibran, bütün eserlerinde kutsal kitapları andıran bir dil kullanmıştır. Yazarımız yazdığı bütün yazılarında hangi konudan bahsederse bahsetmiş olsun sonunda bizlerle buluşturduğu tek nokta sevgi olmuştur. O hep sevgi konusunu bizlere aşılamıştır. Tabiat sevgisi, sanat sevgisi, doğa ve vatan sevgisi işlediği temel konulardır. En fazla üzerinde durduğu konuda tanrı ile buluşma noktası ‘’ evrensel sevgi’’dir. 1923 yılında yayınlanan başyapıtı Ermiş, 26 şiirden oluşan karma şiir denemelerinden oluşmuştur.

  • Yazarımız, aynı zamanda başarılı bir ressamdır. Resimlerinin bazıları günümüzde hala dünyanın birçok şehrinde sergilenmektedir.

Halil Cibran’ın Ermiş kitabı özellikle Avrupa’da, Amerika’da 68 kuşağının elinden hiç düşürmediği kitaplar arasında yer alır. Ünlü Amerikalı şarkıcı Elvis Presler Halil cibran ve eserlerine hayranlığıyla biliniyordu. Çoğu zamanlarda O’nun kitaplarını ücretsiz dağıtmışlığı vardır. 1928’den sonra Halil cibran’ın sağlığı kötüye gitmeye başlamış. Yazarımız, ilerlemiş siroz ve tüberküloz hastalıklarından dolayı 10 Nisan 1931 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Halil Cibran’ın eserleri;

Kırık Kanatlar, Haberci, Gezgin, Deli, Ermiş, Ermişin Bahçesi, İnsanoğlu İsa, Sözler, Dünya Tanrıları, Asi Ruhlar, Kum ve Köpük Avare, Gönül Sırları (derleme), Aforizmalar, Tanrı Elçisi, Lazarus ve Aziz Dostu & Haberci, Sus Kalbim

Sonlara yaklaşırken sizlere yazarımızın sevdiğim eserlerinden birkaç yazısını paylaşmak istiyorum.

Ermiş,

Yasaları koymaktan zevk alıyorsunuz ama onları çiğnemek daha fazla zevk veriyor. Bu, tıpkı okyanus kıyısına kumdan kuleler inşa edip, sonra onları kahkahalarla yerle bir eden çocukların oyununa benzer ancak siz, kumdan kuleler inşa ederken, okyanus kıyıya daha fazla kum getirir ve siz o kuleleri yıkarken, okyanus da sizinle birlikte güler. Şüphesiz ki okyanus her zaman günahsızlarla beraber güler.

Konuşma üzerine,

Dile getirdiğiniz çoğu şey, düşündüklerinizin yarısını öldürür. Boşluklarda uçması için bırakılan bir kuştur düşünce, kelimelerin kafesindeyken kanatlarını açsa bile uçamaz.

Aforizmalar,

‘’Nasıl bir meyvenin çekirdeği, kalbi güneşi görebilsin diye kabuğunu kırmak zorundaysa, siz de acıyı bilmelisiniz.’’

‘’Sırtını güneşe çevirirsen gölgenden başka bir şey göremezsin. Onlara güneşi işaret ettim, onlar parmaklarıma baktılar.’’

‘’Yenik ve düşkün olduğumuzda bile ağladığımız zaman, yaşam bize gülümser ve biz zincirlerimizi sürürken bile özgürdür.’’

Hira Saliha Calip
Hira Saliha Calip

İnsanın düşleri nasıl kendi gerçeğinden doğuyorsa kendi gerçeğinde gerçekleşmeli.

Articles: 11

Leave a Reply