İncelemeler

“Vanya Dayı” oyunu incelemesi | “Vanya Dayı” ne anlatıyor?

Paylaş
Paylaş

Andrew Scott’ın radikal bir biçimde ele aldığı Anton Pavloviç Çehov’un “Vanya Dayı”sı Türkiye’de 2024 yılından itibaren sinemalarda yerini aldı. “Vanya Dayı” dram mı, komedi mi? Soruları bu tek kişilik bir tiyatro gösterisi olan oyunda bütün karakterlerini ustalıkla canlandıran Andrew Scott tarafından veriliyor. Oyun, tiyatroseverler tarafından büyük bir beğeni topladı.

Özellikle Fleabag adlı televizyon dizisiyle popülerliğini arttıran Andrew Scott’ın yönetmen Sam Yates ile birlikte İngiltere’de tiyatro oyunu olarak sergilediği “Vanya Dayı” Türkiye seyircisiyle ise Başka Sinema vasıtasıyla sinemalarda buluşuyor. “Vanya Dayı” konusu itibariyle, Anton Çehov’un büyük oyunlarından biri olan “Vanya Dayı”’nın günümüz dünyasına göre yeniden yorumlanmış karakterleri ve özgün atmosferiyle revize edilmiş modern bir yapıt sunuyor.

“VANYA DAYI” NE ANLATIYOR?

“Vanya Dayı” konusu nedir diye soracak olursanız; Anton Çehov’un 19. yüzyılın sonlarında kaleme aldığı “Vanya Dayı”, Çarlık Rusya’sında bir çiftlikte yaşayan ve her biri kendi dertleri içerisinde karamsarlığa gömülmüş birçok karakteriyle feodal sistemin son demlerini deneyimlemekte olan Rusya’da can sıkıntısı ve pişmanlıklarla boğuşan toprak sahibi bir ailenin durumunu ortaya koyuyor. Emekli bir profesör, profesörün genç ve güzel eşi, profesörün ilk evliliğinden olan kızı, kızın dayısı Vanya, Vanya’nın annesi ve ailenin hizmetçileriyle beraber evlerini ziyarete gelen dostları Doktor, oyunun etrafında kurgulandığı temel karakterleri oluşturuyor.

Kimi yaşlılıktan ve hastalıktan, kimisi yoğun çalışma ve angaryayla geçmiş olan ömründen, kimisi ise çoktan ıska geçtiği fırsatlardan ve yaşanmamışlıklardan hayıflanan bu karakterlerin birbirleriyle girdikleri yoğun diyaloglar her bir karakterin pratik ve ahlaki zayıflıklarını sade bir üslupla okuyucusuna ustalıkla aktarıyor.

“Dünyanın tüm kötülüklerinin, tüm acılarımızın, dünyayı baştan başa kaplayacak olan merhametin önünde silinip gittiğini göreceğiz ve hayatımız bir okşama gibi dingin, yumuşak, tatlı olacak.
İnanıyorum, inanıyorum buna.”

Vanya Dayı, Andrew Scott

“VANYA DAYI” ANDREW SCOTT OYUNCULUĞU

Sinema ve dizi sektöründe özellikle Fleabag dizisindeki rolüyle popülerlik kazanan Andrew Scott, Çehov’un “Vanya Dayı”sı’nı son derece radikal ve modern bir üslupla tiyatroya aktarıyor. Her bir karakterin kendine has mekânsal konumları ve her biri için özenle seçilmiş olan spesifik nesneler ve davranış modelleriyle bir yandan günümüz dünyasına bu karakterleri modern bir biçimde uyarlayan ekip bir diğer yandan oyunu hiç okumamış veya oyun hakkında çok az bilgi sahibi olan izleyicilerin de karakteristik ayrımlar sayesinde oyuna daha kolay adapte olabilmesini sağlıyor.

Çehov’un klasik eserine modern bir yorum getiren bu yapım, izleyicilere toplumsal ve varoluşsal açıdan düşündürücü perspektifler sunarken karakterler arası ikili ilişkiler ve diyalogların içinde sahnelendiği müphem atmosfer izleyicisini duygusal açıdan karmaşık ruh halleriyle çatışma içerisinde bırakıyor. Scott’un etkileyici performansı ve prodüksiyonun yaratıcı sahnelemesi, “Vanya”yı 2024 sinema ve tiyatro sezonunun en dikkat çekici yapımlarından biri haline getiriyor. Yaklaşık iki saat süren oyun, Başka Sinema’nın anlaşmalı olduğu sinema salonlarında seyirciyle buluşuyor.




Paylaş
Yazar:
Taylan Kartal -

Taylan Kartal, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi & Kamu Yönetimi üçüncü sınıf öğrencisidir.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Dizi incelemeleriİncelemeler

“Emily in Paris” dizisi yeni sezon incelemesi | Gerçekten söylendiği kadar iyi mi?

Herkesin bir konfor dizisi vardır. O diziyi sürekli olarak yeniden izlemek, istisnasız...

İncelemelerKitap incelemeleri

Ed Simon’dan “Şeytanla Anlaşma” | Şeytanla asırlık Faust pazarlığı

Faust efsanesi, hem Marlowe’un dönemine hem de günümüz dünyasına dair derinlemesine bir...

Dizi incelemeleriİncelemeler

“The Sopranos” ne anlatıyor? | The Sopranos dizi incelemesi | The Sopranos izlenir mi? 

The Sopranos izlenir mi? Sorusunu üzülerek okuyoruz. Çünkü“The Sopranos” birçok platformda tarihin...