Teknoloji

Yapay zeka ajanı (AI agent) nedir, ne işe yarar?

Paylaş
Yapay zeka ajanı. (Temsili). Fotoğraf: Siyah Dergi
Yapay zeka ajanı. (Temsili). Fotoğraf: Siyah Dergi
Paylaş

Çağımızın getirileri ve ihtiyaçlarını ana sebep olarak göstererek teknolojinin insanlığın yeni bir uzvumuza dönüştüğünü inkar edemeyiz. Bu bağlamda ortaya çıkan yeni bir kavram olan yapay zeka ajanlığı konusunu sizler için açıkladık. 


Yapay zeka kullanımı günlük hayatta çok fazla artmışken, artık çoğu şirket için bile bir gereklilik olarak görülmekte. Böyle bir dönemde yaşarken yapay zeka ajanı olarak adlandırılan nedir? İşte bilinenler…

YAPAY ZEKA AJANI NEDİR?

Yapay zeka ajanı, çevresi ile etkileşime giren bağımsız bir varlıktır. Daha da basite indirgersek, en genel terimiyle, herhangi bir kullanıcı tarafından görevler verilerek bunları yerine getiren ve süreklilik durumunda komuta ihtiyaç duymadan işleyen yazılım sistemine verilen addır. Tamamen kullanıcının verdiği komutlar ile harekete geçerek görevi eyleme dönüştürür.

YAPAY ZEKA AJANI KİME DENİR?

Kavramın derinine inmek adına terime örnekler verelim:

Listenin en başında günlük hayatta sık sık kulanılan sanal asistanlar yer alıyor, örneğin Siri, Alexa, Google Asistan vb. Bunun yanı sıra, bağımsız hareket edebilme yetisine sahip otonom araçlar da bu listede yer almakta; örneğin Tesla

Bazı akıllı ev cihazları da bu listede yer almakta. Ülkemizde henüz çok yaygınlaşmamış olan yapay zeka destekli sağlık hizmetleri, finansal yapay zeka temsilcileri de yapay zeka ajanı olarak adlandırılmaktadır. Listenin sonuna ise, oyun oynayan herkesin rastlamış olduğu video oyunlarındaki NPC’leri de ekleyebiliriz.

Yapay zeka ajanı. (Temsili). Fotoğraf: Siyah Dergi

ŞİRKETLER NEDEN YAPAY ZEKA KULLANIMINI DESTEKLİYOR?

Son dönemlerde yapay zekanın gelişimi ile beraber, kurumlar da bundan fayda almanın kazancını fark etmiş gibi gözüküyor. Yapay zeka sayesinde tamamlanan görevler ve çözülen problemlerin karmaşık süreçleri hızlandırdığı ve daha az hata ile sonuca varıldığı düşünülüyor. Yeterli veriler iletildiğinde yapay zeka ajanı ile daha iyi ve hızlı hizmet sunabilmek amaçlanıyor. Bu sayede çalışanın bir iş için ayırmış olduğu vaktin yüzde otuzu kadar süre yapay zeka sayesinde hallolacak.

Tabii, tüm bunlar kadar eksik yönleri de fazla, örneğin stratejik veya yaratıcı düşünerek ileriye yönelik herhangi bir güvence sağlama bu ajan ile çok mümkün durmuyor. Bunun da zaman içerisinde gelişerek kusursuza (buradaki kusursuz tanımı insan ile eşdeğer, ironik) yaklaşacağı düşünülüyor. Her ne kadar gelişmiş bir teknolojiye ve geliştiricilere sahip olunsa da, yapay zeka asistanlarının, veya ajanları için çok daha fazla yol kat etmek gerektiği bariz. 

Paylaş
Yazar:
Şule Yılmaz -

"Doğru veya yanlış fikir yoktur, yalnızca fikrin bakış açısından bakamamışsınızdır."Küçüklüğünden beri kitaplarla iç içe olmasının üzerine Edebiyat bölümünü bitirdi. İngiliz Dili ve Edebiyatı'yla bol kaynak ve bilgi birikimi edindi, sonrasında Felsefe bölümüne başlama kararı aldı.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Teknoloji

Siber felaket: 16 milyar şifre sızdırıldı! Şifrenizin sızdırılıp sızdırılmadığını nasıl anlarsınız?

Cybernews, 16 milyar oturum açma bilgisinin sızdırıldığı şimdiye kadarki en büyük veri...

Teknoloji

Godfather virüsü nedir, nasıl temizlenir? Bu virüs banka hesaplarını boşaltıyor!

Android cihazlarda tespit edilen GodFather virüsü, Türkiye’deki büyük bankaların mobil uygulamalarını hedef...

Teknoloji

Windows 11’e hareket geldi: GIF’li ekran kaydı geliyor!

Microsoft, Windows 11’deki Ekran Alıntısı Aracı’na GIF formatında ekran kaydı özelliği ekliyor....

Teknoloji

Hermès’ten lüksün yeni tanımı

Fransız moda devi Hermès, Ateliers Horizons atölyesiyle tasarladığı ilk kulaklık modeliyle teknoloji...