Haberler

CafePass Nedir? CafePass ile Özel Söyleşi

Paylaş
Paylaş

Bugün siz değerli okuyucularımız için yeni nesil bir “kahve” uygulaması tanıtmak istiyoruz. Sizde söyleşi sonunda bıraktığımız linkler ile uygulamayı edinebilirsiniz.

CafePass nedir ve siz kimsiniz?

CafePass anlaşmalı tüm kahve dükkanlarında uygun fiyata kahve içmenizi sağlayan bir abonelik platformudur. Kahve paketlerimize abone olarak tüm kahve dükkanlarında ek ücret ödemeden kahvenizi alabilmenizi sağlar. Bir nevi kahvenin Netflix’i gibi düşünebilirsiniz. Tek bir uygulama üzerinden yakınınızdaki 3. dalga kahve dükkanlarını keşfedebilir, QR ile temassız şekilde kahve hakkınızı kullanabilir ve mekanda içtiğinizin yarısından daha uygun fiyata nitelikli kahveye ulaşabilirsiniz.

CafePass ekibi olarak biz de şu anda 10 kişilik bir ekibiz. Kurucu ortaklar ben (Can Güleren) ve Murat Can Zahmakıran İTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden tanışıyoruz ve bugüne kadar bir çok projeyi birlikte hayata geçirdik. Ben Bilgisayar Mühendisliği eğitimimden sonra MBA yaparak iş geliştirme tarafına geçtim. Şu anda da İTÜ İşletme Bölümünde Doktora eğitimime devam ediyorum. LG ve Turkcell’de 5 yıldan fazla pazarlama ve iş geliştirme yöneticisi olarak görev aldım. CafePass’i de orada çalışırken fark ettiğimiz ihtiyaç üzerine kurduk. Murat Can ise alanında ülkedeki en donanımlı yazılım mühendislerinden biri. Hem iOS hem de Android üzerinde hem de backend üzerine deneyimi olduğu için 3 yazılım mühendisi gereken işi tek başına yapabiliyor. Daha önce de Peak Games’in en büyük oyun projelerinde ve fintech alanında birçok önemli projeyi tamamladı. Ekibimizde bunun haricinde iletişim, işletme ve çeşitli mühendislik bölümlerinden çeşitli yetenekler bulunuyor. Birlikte tüm boşlukları tamamlayan iyi bir ekip olduğumuzu söyleyebilirim.

Kampanyalarınızdan bahseder misiniz?

Şu anda çok avantajlı fiyatlarla CafePass abonesi olabilirsiniz. Şu anda 3 Kahvelik Paketimize 21 TL’ye, 8 Kahvelik Paketimize 54 TL’ye, 12 Kahvelik Paketimize 78 TL’ye ulaşabiliyorsunuz. Yani mekanda 15 TL civarında içebileceğiniz aynı kahveyi 6,5 TL’ye alabiliyorsunuz. Ayrıca herhangi bir arkadaşınızı CafePass abonesi yaptığınızda hem size hem de ona +1 kahve kredisi hediye ediyoruz.

CafePass’i kimler kullanabilir?

CafePass kaliteli kahve dükkanlarında iyi kahve içmeyi seven herkes için uygundur.

CafePass ile özellikle kahvecilik sektöründe neyi değiştirmek istiyorsunuz?

CafePass ile insanların kahve içme deneyimi bir adım ileriye götürmeyi hedefliyoruz Tek tip kahveciler yerine bir çok farklı konsept ve demleme tekniğinin kullanıldığı 3. dalga kahve dükkanlarını bir araya getirerek sektörü kahve severlerin lehine değiştirmek istiyoruz. İnsanların hak ettiği daha kaliteli kahve ve bire bir ilgiyi alabilecekleri 3. dalga kahve dükkanlarına ulaşmalarına yardımcı oluyoruz.
Kahve geçtiğimiz yüzyılın başından bu yana düzenli olarak tüketimi artan çok değerli bir içecek. Dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek de kahve. Özellikle son 15 yılda tüm dünyada ve Türkiye’de nitelikli kahve üzerinde odak arttı.

Atölye çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Katılımcıların dönütleri nasıl oluyor?

Atölye çalışmaları bizim de en keyif aldığımız ve müşterilerimizle doğrudan buluşma fırsatı yaşadığımız bir ortam sunuyor. Katılımcılar uygulamamızı deneyimlerken bir yandan da kendi kahvelerini hazırlıyor. Böylece müşterilerimizin karşısında güzel bir deneyimle çıkıyoruz ve iyi vakit geçirmelerini sağlıyoruz. Aynı zamanda da kahve demleme teknikleri hakkında detaylı bilgiler sunarak bu alandaki meraklarını gidermeye yardımcı oluyoruz.

Ağınızda ki kafelerin konumlarının genellikle merkezi ve turistik yerler de olduğunu görüyorum, CafePass’i daha çok yerleşim yerlerinin bulunduğu yerlere getirmeyi de düşünüyor musunuz?

Tabii ki düşünüyoruz. Her geçen gün yeni bölgelerin ve yeni mekanların eklenmesi için görüşmelerimiz devam ediyor. Mekan seçimi konusunda kaliteyi koruyabilmek için oldukça seçici davranıyoruz. Örneğin basınçlı espresso makinesi bulunmayan veya çekirdek kahve kullanmayan mekanlarla çalışmıyoruz. Yerleşim yerlerinin olduğu bölgelerde nitelikli kahve servisi yapan cafeler açıldıkça o bölgelere doğru da genişleyeceğiz.

Sizce tam şuanda CafePass’in neye ihtiyacı var? 

CafePass için şu anda en büyük ihtiyacımız pandeminin bitmesi ve insanlara kavuşmamız. Dükkanlar açık olduğu dönemlerde uygulamamıza yoğun bir ilgi oluyor. Pandemiden sonra hem mekan sayısında hem de aktivitelerimizde ciddi bir artış planlıyoruz.

Covid-19 sürecinde CafePass ve kullanıcılar nasıl etkilendi?

Covid süreci tabii ki hepimiz için zorlu bir süreç oldu. CafePass’in temel faydası insanlarla nitelikli kahve dükkanlarını buluşturmak üzerine ama insanların sağlığı söz konusu olduğu için bizler de faaliyetlerimizi yavaşlatmak durumunda kaldık. Özelikle dükkanların tamamen kapalı olduğu bahar döneminde biz de mağduriyet yaşanmaması için aboneliklerimizin kredilerini dondurarak ücret almadık. Böylece dükkanlar açıldığında abonelerimiz kaldığı yerden devam edebildi. Süreçte mevcut abonelerimizin sayısında ciddi bir düşüş olmasa da yeni abone katılımı doğal olarak azaldı. Aboneliğini durduran birçok abonemiz de bize ulaşarak uygulamayı çok sevdiğini ve pandemiden sonra mutlaka kullanmaya devam edeceğini söylüyor. Bu gibi nedenlerden dolayı bizler de enerjimizi kaybetmeden çalışmaya devam ediyoruz. Şu anda abonelerimiz take away olarak kahve haklarını kullanmaya devam ediyor.

CafePass’i kurarken en zorlandığınız noktalar neydi? Girişimcilere özellikle nelere dikkat etmelerini söylersiniz?

CafePass’i kurarken ilk aşamada yazılım geliştirme süreçlerinde sorunlar yaşadık. Kurucu ortaklardan Murat Can katılmadan önce başarısız bir yazılım geliştirme deneyimimiz oldu. Güvenip ekibe aldığımız arkadaşımız projenin bitimine 2 hafta kala haber vermeden ekipten ayrıldı. Daha sonrasında da onun kodlarıyla çalışmaya devam etmenin ileri vadede sorun çıkaracağını düşündüğümüz için projeyi yeniden yazmak durumunda kaldık.

Girişimcilere en büyük önerim ortak seçiminde dikkatli olmaları yönünde olur. Girişimciler iş performansından ve güvenilirliğinden emin olmadığınız kişileri ortak olarak ekibe dahil etmemeliler. Ortaklık ciddi şekilde evlilik gibi bir süreç ve her zaman karşılıklı sorumluluk gerektiriyor. Bu seçimi iyi yapamazsanız, paranız ve zamanınızla yatırım yaptığınız girişiminizde ortağınız için de çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Ortakların yetenek olarak biri birini tamamlaması ve sıkı çalışması da önemli faktörler arasında.

Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkiye’de girişimcilik ekosistemi fırsatlar açısından çok iştah açıcı. Bir çok alanda çok az girişim olduğu için temel bir sorunu çözüp bununla işinizi ilerletmeniz görece kolay. Ancak ülkedeki kaynak azlığından dolayı yatırım imkanları çok kısıtlı. Bir avuç yatırım şirketi var ve onlar da genelde belli alanlarda öncelikli yatırım yapıyorlar. Bu açıdan Türkiye’de ilk günden para kazanabilecek bir iş kurmanın önemi ortaya çıkıyor.

Türkiye’de girişimcilerde gözlemlediğiniz pozitif ve negatif eğilimler neler?

Girişimcilik modern ekonominin en önemli yapı taşı. Türkiye’de özellikle teknoloji alanında fark yaratmak için çalışan girişimcilerin hepsini kutluyorum. Türkiye’deki zor yatırım ortamı ve görece zayıf olan pazara rağmen ülke için fark yaratmaya çalışan bir girişimcilerimiz var. Hayatta kalıp biraz ileri götürmeyi başaranlar da çoğunlukla başarılı oluyorlar ve yurt dışı pazarına açılıyorlar.
Bunun yanında ülkemizdeki aşırı devletçilik yaklaşımı maalesef girişim ekosisemini zayıflatan önemli faktörlerden biri. Gençlerimiz e-ticaret ve geleneksel ticaret de dahil bir çok alanda büyük kazançlar elde edebilecekken garanti ancak ülkeye ekonomik ilerleme sağlatmayacak yolu seçiyor. Ülkemizdeki en büyük iş veren sektörün kamu olması bence ülkemizin en büyük problemi. Buradaki kaynak küçük işletmeleri desteğe harcansa bugünden çok daha yüksek vergi geliri ve daha girişimci bir ekonomiye kolaylıkla ulaşılabilir.

Kendi işini kurmak isteyen ancak cesaret bulamayan girişimcilere neler önermek istersiniz?

Öncelikle işin mantıklı karar verme kısmı var. Bunun için mümkünse ön müşteri araştırması yaparak (ürünün olmasına gerek olmadan) satacakları ürünün pazarda ihtiyaç olup olmadığını ölçmeleri faydalı olabilir. Pazarda ihtiyaç varsa geri kalan tüm noktalar (para, ekip, bilgi birikimi vs.) girişimci tarafından birleştirilebilir. Tabii ki her zaman ihtiyacı görmek kolay olmayabilir. Bunun için belli bir alanda deneyim kazanılması gerekebilir. Bu deneyimi kazanmak için harcadıkları para ve zamana hiçbir girişimcinin acımaması gerekir. Üreteceğiniz değerin insanlara fayda sağlayacağı ve bundan da kazanç elde edebileceğinize mantıklı olarak ikna olduysanız ilk adım tamam.

İkinci adımdaki duygusal karar verme kısmında da, bireyin ekonomik durumu, kariyeri, hayat başarısı gibi konular genelde hareket etmesini etkiliyor. Bence hayat düşünüldüğünden çok daha akışkan. Benim algıladığım dünyada hiçbir iş, kariyer ve gelir sabit ve güvenilir değil. Bu nedenle çekindiğimiz faktörleri gidererek harekete geçmek ve bunlardan değer üretmek çok önemli. Girişimci adaylara önerim, mantıklı karar verme kısmı tamamsa hedefleri ve hayalleri için vakit kaybetmeden harekete geçmeleri olur.

 

CafePass ekibine sorularımıza verdikleri ufuk açıcı cevaplardan ötürü çok teşekkür eder ve başarılarının daim olmasını dilerim.

CafePass web sitesini ziyaret etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Paylaş
Yazar:
Serhıldan Hülakü -

siyahdergi.com imtiyaz sahibi ve editörü olan Serhıldan Hülakü, İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Çeşitli web sitelerine ve kendi sosyal ağlarına içerik üreten Hülakü, gazetecilik ve medya alanında gazetelerde çalıştı. Bianet, Haberler.com ve Sondakika.com'da "Haber Editörü" ve "SEO Editörü" pozisyonlarını doldurdu. Şu anda gdh.digital'de "SEO Editörü" olarak çalışıyor ve Siyah Dergi için içerik üretiyor, üyelerine eğitim veriyor."Vesikalık" adında bir de kitabı bulunuyor.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
HaberlerSinema ve Dizi

Dev Patel’den ‘Skins’ itirafı

Dönemin en popüler dizilerinden Skins oyuncusu Dev Patel’den diziye dair bir itiraf...

Kılıç dişli kedi yavrusu
Haberler

Sibirya’nın donmuş topraklarında 31 bin 800 yıllık kılıç dişli kedi yavrusu bulundu

Pleistosen Dönemi’nin şaşırtıcı kalıntıları bilim dünyasını aydınlatıyor.  Sibirya’nın soğuk çöllerinde günümüzden tam...

Haberler

Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti

Türkiye’nin ilk kadın Sümeroloji çalışmalarını yapan Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını...

Haberler

Hayvanlar yaşlandıkça daha az sosyalleşiyor

16 farklı çalışmanın analizinden oluşan araştırma kapsamında, doğadaki yaşlanma ve sosyal ilişkiler...