Toplumsal

Gücü yeten yetene: ChatGPT ile iletişim örneği

Paylaş
Görsel: DALL-E
Görsel: DALL-E
Paylaş

ChatGPT şüphesiz herkesin hayatını kolaylaştırıyor. Tarih boyunca güç sahibinin insanları ezdiği bu dünyada aynı güç sahiplerinin yapay zekaya da aynı şekilde davrandığını fark ettim. Yapay zeka deyip geçmeyin! İşte bunun altındaki sosyolojik tahlil:


Yapay zeka uygulamaları sorduğunuz soruya anında ve yüzde 90 doğruluk oranıyla yanıt verebiliyor. Özellikle üslup ve dil kullanımı ile çoğu “insan”dan çok daha doğru iletişim kuruyor. Olumsuz düşüncelere yer vermiyor, kibar ve sakin kalabiliyor. Elbette bunu becerebilmesinin sebebi insan olmaması.

GÜCÜ YETEN YETENE

Geçtiğimiz hafta X uygulamasında çok ilginç bir paylaşımla karşılaştım. Ben ve çevremdeki birçok insanın ChatGPT kullandığını biliyorum, özellikle üniversite döneminde arkadaşlarımla sıklıkla başvurduğumuz bir araçtı. Haliyle etrafımdaki insanların bu yapay zekaya dönük davranışlarına da şahit oldum sıklıkla. Ancak aşağıdaki fotoğraftaki örnek beni bir hayli şaşırttı:

Belki ben etrafıma doğru insanları toplamış olabilirim ancak böyle insanlar gerçekten de aramızda dolaşıyor. Ve ne gariptir ki yapay zeka dahi olsa iletişimi bu denli kaba ve aşağılık kompleksine yenik düşmüş şekilde kurmakta sakınca görmüyorlar.

GELECEĞİN YÖNETİCİLERİ MOBBİNG ALIŞTIRMASI YAPIYOR

İlgili paylaşımları yapan X kullanıcısının yapay zeka ile diğer sohbetlerini paylaşması bile günümüzdeki gençlerin sosyal becerilerinin ne kadar azaldığını ve ellerine en ufak güç kırıntısını aldıklarında insanlara nasıl davranabileceklerini gözler önüne seriyor. 

Ne yazık ki etrafımızda bu mentalite de birçok insan var. İnsanlarla nasıl iletişim kurulacağını bilmeyen, aşağılık kompleksine yenik düşmüş ve güç zehirlenmesi yaşamış… 

Bu arada söylediklerim insanların eğitim düzeyiyle asla alakalı değil. Bahsi geçen X kullanıcısı bir Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi. Yani ortalama bir üniversite öğrencisinden daha “başarılı” sayılabilir. (ÖSYM’ye göre) 

Görsel: DALL-E

GÜÇ ZEHİRLENMESİ

Bir diğer sözüm de güç zehirlenmesi yaşayanlara: Güç, gençlik gibidir. Kalıcı değildir.

Gün geldiğinde güç zehirlenmesi yaşayanların ellerindeki gücün esamesi kalmadığında kendilerine tıpkı onların diğer insanlara davrandığı gibi davranıldığında sanırım çok geç kalınmış olacak. Üzücü olan şey ise bu insanların nesil yetiştiriyor olması. 

Paylaş
Yazar:
Serhıldan Hülakü -

siyahdergi.com imtiyaz sahibi ve editörü olan Serhıldan Hülakü, İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Çeşitli web sitelerine ve kendi sosyal ağlarına içerik üreten Hülakü, gazetecilik ve medya alanında gazetelerde çalıştı. Bianet, Haberler.com ve Sondakika.com'da "Haber Editörü" pozisyonunu doldurdu. Şu anda gdh.digital'de "Haber Editörü" olarak çalışıyor ve Siyah Dergi için içerik üretiyor, üyelerine eğitim veriyor."Vesikalık" adında bir de kitabı bulunuyor.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Toplumsal

‘Ugly Fashion’ namıdiğer ‘Çirkin Moda’ nedir?

Neslin dönemsel fikirleri sosyal ve toplumsal düzenin önüne geçemiyor, onu her seferinde...

Yıldız Teknik Üniversitesi | Yıldızlı Ağaç. Fotoğraf: Serhıldan Hülakü
Toplumsal

Bir ağacın anatomisi | Yıldızlı Ağaç 🎄

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri tıpkı diğer senelerde olduğu gibi bu sene de...

Sinema ve DiziToplumsal

Yasaklanan “Queer”in yönetmeni Luca Guadagnino: Sinemayı susturmaya çalışan her güce karşı mücadele edeceğim

Ünlü yönetmen, İstanbul’da yasaklanan Queer filminin ardından Marakeş Film Festivali’nde sansüre karşı...