Dizi incelemeleriİncelemeler

Netflix ‘Musa’ dizisi incelemesi: “Ahit: Musa’nın Hikayesi”

Paylaş
Paylaş

Netflix’in Hz. Musa dizisi 27 Mart 2024 tarihinde çıkış yaptı. Belgesel dizisi, Musa’nın prenslikten peygamberliğe ve ötesine uzanan ilginç hayatını anlatırken ilahiyatçıların ve tarihçilerin görüşlerine başvuruyor. Ahit Musa’nın hikayesi kaç bölüm olacağı da merak konusu oldu.

Ünlü dizi&film inceleme ve yorum otoritelerinden Rotten Tomatoes sayfasında Ahit: Musa’nın Hikâyesi dizisi hakkında çok fazla yorum yapıldı. Dünyanın her yerinden gelen yorumlarda “inanılmaz, en iyi belgesel” gibi ifadeler kullanıldı. İşte, Ahit: Musa’nın Hikayesi konusu, oyuncuları hakkında her şey…

NETFLİX MUSA DİZİSİ İNCELEMESİ

Şu anda dünyadaki en çok dizi ve film platformu olarak tanınan Netflix, son zamanlarda inançlar üzerinden kurgulanan dizi ve filmleri seyirciyle buluşturmaya devam ediyor. En son 3 Body Problem -Türkçesiyle 3 Cisim Problemi- dizisini seyircilerin huzuruna sunan Netflix bu yolda daha çok içerik ortaya koyacak gibi duruyor. Henüz Üç Cisim Problemi dizisinin incelemesini okumadıysanız buraya tıklayarak onu da inceleyebilirsiniz. 

AHİT: MUSA’NIN HİKAYESİ BİZE NE ANLATMAK İSTİYOR? 

Ahit: Musa’nın Hikayesi, Netflix’in “dokudrama” -Türkçesiyle “belgesel-drama”- olarak adlandırdığı, yani Musa’nın (Avi Azulay) öyküsünü anlatan belgesel-senaryo karışımı bir dizi. Yapımcılar Emre Şahin ve Kelly McPherson’un yanı sıra yönetmen Benjamin Ross, İbranileri Mısır’daki kölelikten kurtaran peygamberin hikayesini uzman röportajlar ve kapsamlı senaryo canlandırmalarıyla anlatıyorlar.

HZ. MUSA NETFLİX DİZİSİ KONUSU NEDİR?

Dizideki bu üç bölüm, hikayeyi kronolojik olarak takip ediyor: İlk bölüm, Firavun’un tüm İsrailli erkek bebeklerin öldürülmesini emrettiği zamanlara kadar uzanıyor, Musa’nın annesi tarafından Nil’e atıldığı anı anlatıyor; nehirden kurtarıldı ve Firavun’un kızlarından biri tarafından evlat edinildi. Prens olarak büyüdü, ancak farklı olduğunu biliyordu ve bir İsrailliye kırbaç atan bir Mısırlı görevliyi öldürdükten sonra kaçmak için çöle doğru yola çıktı. Midian köyünde bir vaha bulur ve köyün lideri Jethro’nun (Oberon K.A. Adjepong) güvenini kazanır. Sonunda onun kızı Zipporah (Dominique Tipper) ile evlenir ve mütevazı bir çoban hayatına yerleşir. Ancak sürekli olarak Sina Dağı’ndan gelen bir ışık ve “Onlara yolu göster” diyen bir ses görür.

Sonunda Zipporah’a bu sesin ne olduğunu bulması gerektiğini söyler. Bu sesin Tanrı (Clarke Peters) ya da en azından İbranilerin tek tanrı olduğunu düşündükleri Tanrı olduğu ortaya çıkar. Tanrı, yanan ama tükenmeyen bir çalı aracılığıyla Musa’ya kökenlerini ve Mısır’a geri dönüp İbranileri kölelikten kurtarması gerektiğini söyler. Musa bunu yapabileceğine dair güvensizliğini ifade edince, Tanrı ona kardeşi Aaron’u (Ishai Golan) bulmasını söyler. Midian köyünde bir vaha bulur ve köyün lideri Jethro’nun (Oberon K.A. Adjepong) güvenini kazanır. Sonunda onun kızı Zipporah (Dominique Tipper) ile evlenir ve mütevazı bir çoban hayatına yerleşir. Ancak sürekli olarak Sina Dağı’ndan gelen bir ışık ve “Onlara yolu göster” diyen bir ses görür.

Sonunda Zipporah’a bu sesin ne olduğunu bulması gerektiğini söyler. Bu sesin Tanrı (Clarke Peters) ya da en azından İbranilerin tek tanrı olduğunu düşündükleri Tanrı olduğu ortaya çıkar. Tanrı, yanan ama tükenmeyen bir çalı aracılığıyla Musa’ya kökenlerini ve Mısır’a geri dönüp İbranileri kölelikten kurtarması gerektiğini söyler. Musa bunu yapabileceğine dair güvensizliğini ifade edince, Tanrı ona kardeşi Aaron’u (Ishai Golan) bulmasını söyler. 

İkinci bölüm, Musa’nın kendisini evlat edinen kadının kardeşi olan yeni Firavun’la (Mehmet Kurtuluş) yüzleşmesini ve ona “halkımı bırak” demesini ele alıyor. Firavun’un İbranilerin başına açtığı on belayı içerir. Üçüncü bölüm ise, Musa’nın Kızıldeniz’i yarması ve On Emir’in verilmesi gibi olayları içeren Mısır’dan Çıkış hikayesini konu alır.

AHİT: MUSA’NIN HİKAYESİ MUTLAKA İZLENMELİ

Bu tür belgesellerin çoğunda, senaryo bölümünün anlatı ivmesini öldürüyor ya da prodüksiyona çok az katkıda bulunarak, doğrudan çıkarılabilirmiş gibi hissettiriyor. Ahit: Musa’nın Hikayesi’nde iyi bir denge tutturulmuş gibi. Bunun nedeni yapımcıların ve Ross’un Musa’nın hikayesinin, peygamber olduğunu öğrenmeden hemen önceki yıllarda geçen kısmına odaklanmaya çalışmaları ve Musa’nın kendini hiçbir zaman ait hissetmeyen Mısırlı bir kraliyet mensubu olarak büyüdüğü sahnelere geri dönüşler yapmaları olabilir.

AHİT MUSA’NIN HİKAYESİ İMDB PUANI 

Dizi özellikle Yahudi çevreler tarafından eleştirel gözle izlense bile IMBD’den sadece 6,1 puan alabildi. 

AHİT MUSA’NIN HİKAYESİ KAÇ BÖLÜM?

Bu belgesel drama dizisi, Musa’nın prenslikten peygamberliğe ve ötesine uzanan ilginç hayatını anlatırken ilahiyatçıların ve tarihçilerin görüşlerine başvuruyor. Dizi Netflix’te 3 bölüm olarak yayınlandı. 

Diziyle ilgili hazırladığımız reel videosunu izlemediyseniz 👇

NETFLİX MUSA DİZİSİ TÜRK OYUNCULARI

Mehmet Kurtuluş’un Firavun rolünde oynadığı mini dizinin yapımcıları arasında da bir Türk isim göze çarpıyor. Yapımcı Emre Şahin ve Kelly McPherson’un yanı sıra yönetmen Benjamin Ross, İbranileri Mısır’daki kölelikten kurtaran peygamberin hikayesini uzman röportajlar ve kapsamlı senaryo canlandırmalarıyla anlatıyorlar.

NETFLİX MUSA AHİT DİZİSİ OYUNCULARI İSİMLERİ

Ahit dizisi oyuncu kadrosu işte böyle:

  • Mehmet Kurtuluş – Pharaoh 
  • Charles Dance – Narrator
  • Avi Azulay – Moses
  • Tülay Günal – Bithiah 
  • Dominique Tipper – Zipporah
  • Ishai Golan – Aaron
  • Reymonde Amsallem – Miriam
  • Clarke Peters
Netflix Musa’nın Hikayesi dizisi fragmanı Türkçe altyazılı
Paylaş
Yazar:
Serhıldan Hülakü -

siyahdergi.com imtiyaz sahibi ve editörü olan Serhıldan Hülakü, İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Çeşitli web sitelerine ve kendi sosyal ağlarına içerik üreten Hülakü, gazetecilik ve medya alanında gazetelerde çalıştı. Bianet, Haberler.com ve Sondakika.com'da "Haber Editörü" ve "SEO Editörü" pozisyonlarını doldurdu. Şu anda gdh.digital'de "SEO Editörü" olarak çalışıyor ve Siyah Dergi için içerik üretiyor, üyelerine eğitim veriyor."Vesikalık" adında bir de kitabı bulunuyor.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Film incelemeleriİncelemeler

Seyirciler salonu terk etti! Coralie Fargeat’in ‘The Substance’ filmine kısa bir bakış

Yönetmenliğini ve yapımını Coralie Fargeat’in üstlendiği The Substance, bu alanda nadir bulunan...

Dizi incelemeleriİncelemeler

“Gibi” tadında, ama kendi yolunda: “Var Bunlar” üzerine inceleme

Var Bunlar, Giray Altınok’un yönetiminde orta halli insanların hayatına komik bir dille...

EdebiyatİncelemelerKitap incelemeleri

İnsanlar görme yetisini kaybederse ne olur? I Jose Saramago Körlük kitabı incelemesi/konusu

Alışılagelmiş kurgunun dışında bir insanlık sorununu farklı perspektiflerden yansıtan José Saramago tarafından...

Dizi incelemeleriİncelemeler

“Emily in Paris” dizisi yeni sezon incelemesi | Gerçekten söylendiği kadar iyi mi?

Herkesin bir konfor dizisi vardır. O diziyi sürekli olarak yeniden izlemek, istisnasız...