Netflix tarafından 2021 yılı yapımı Squid Game serisi milyonlarca izlenme aldı. Ayrıca milyonlarca insanı etkiledi. Squid Game izleyiciye gösterdiği sahnelerle Kore toplumunun sosyal bir analizini çıkarıyor.
Dizinin konusuna hızlıca baktığımızda eski bir Kore oyunu olan kalamar oyununu oynayan 456 kişiyi konu ediniyor. Bu 456 kişi özel olarak seçilen insanlar. Çoğu iflas etmiş, borçları olan ve dipte yaşayan insanlardan oluşuyor. Aralarında sadece 1 kişi bu sorunları yaşamamasına rağmen oyuna katılmayı kabul etmiş. Bu kişi 1 numaralı olan yaşlı oyuncu. Dizinin ilerleyen bölümlerinde aslında 1 numaralı oyuncunun da gördüğümüz kadar masum olmadığını fark ediyoruz. Oynanan 6 oyunu da başarıyla tamamlayan oyuncu 45.6 milyar Won kazanacaktır. Ancak bu oyunların her biri ölümle sonuçlanan oyunlardır.
Oyunları incelediğimizde:
Squid Game dizisinde oynanan çocuk oyunlarını izlediğimizde tamamen zekaya dayalı oyunlar olduğunu görüyoruz. Güç bu oyunlarda çok önemli değil. Güç önemli olmadığı gibi şans ise bir hayli önemli.
İlk oyun “Kırmızı Işık Yeşil Işık” oyunu sanılsa da aslında dizide gördüğümüz ilk oyun metroda 456 numaralı oyuncu ile oynanan tokat atma oyunudur. Bu oyun ile paranın insan yaşamında ne kadar etkili olduğunu bir kez daha fark etmiş oluyoruz. Bu oyun ile verilen mesaj iş mülakatında ne kadar örselenmeye ve hakarete dayanabileceğinizin testidir.
“Kırmızı Işık Yeşil Işık” oyununda ise yarışmacılar “Dur!” denildiğinde durmalı “Devam et!” denildiğinde devam etmeli. Kapitalist devletlerin uygulamalarına benzeyen bu yöntem çalışanı kontrol etmek için harika bir yöntem. Aslında oyun tüm yıl çalışıp sadece 1 hafta tatil yapan beyaz yakalı çalışanları nasıl kontrol ettiklerini anlatıyor.
Diğer oyunlarda birbirine benzer sonuçları olan oyunlardır.
Dizide sık sık karşılaştığımız şey “Anti-Kapitalizm” fikridir. Oyuncular ne kadar isyan etse de kendilerini kapitalist sistemin bir parçası olarak bulurlar. Aralarındaki en vicdanlı insan bile bu sisteme ayak uydurmak zorundadır. Çünkü bu sisteme uygun davranışlar göstermezse oyun dışı kalacağını bilir.
Dizide verilen mesajlar:
Squid Game dizisinde seyirciye gösterilen her sahnede bir eleştirinin olduğunu söyleyebiliriz. Yoksulluk, sömürgecilik, kapitalizm ve neoliberalizm gibi terimler sık sık karşımıza çıkmaktadır. Bir grup batılı zengin iş insanının kurduğu bu “eğlenceli” oyun dünyamızda yer alan gelir adaletsizliği gerçeğini de fark etmemizi sağlıyor. Dünyanın bir ucunda olan birkaç yüz insan dünyanın geri kalanına sahip oluyor. Aynı zamanda demokrasi eleştirisi verilen bu dizide oy kullanma hakkımızın çok önemli olmadığımızın farkına varmamızı sağlıyor. Seçimlerde birbirinden farklı görünseler de aslında çok da farklı olmayan bir seçime zorlandığımızı görüyoruz.
Özetle Squid Game dizisi sosyal hayata Kore’nin çocuk oyunları üzerinden ağır bir eleştirisini yapıyor ve bu vahşeti aslında kendi ellerimizle gerçekleştirdiğimizi ve suçlunun sadece yönetenler olmadığını hatırlatıyor.
Yorum yaz