Sinema ve Dizi

2000’lerin en iyi yabancı filmleri | İkonik sahneleriyle hafızalara kazınan filmler

Paylaş
Paylaş

2000’li yılların başı bazı insanlar için dün gibi, bunun yanı sıra tüm sanat alanlarında olduğu gibi sinemada da birçok devrim niteliğinde filmi bize miras bırakan bir dönem oldu. İşte, 2000’lerin en iyi yabancı filmleri 

Bu unutulmaz filmlerden bazılarını sizler için derledik, aralarından seçip seçip izleyin. Listenin herhangi bir sıralama kaygısı gütmediğini de belirtmek isteriz.

10 – BATTLE ROYALE (YÖNETMEN: KINJI FUKASAKU, 2000)

Distopik bir evrende geçen Battle Royal, hükümetin isyancı gençleri bir adada ölümüne savaşmaya zorladığı bir programı konu alıyor. Gençlik kültürü ve otoriter yönetim üzerine oldukça çarpıcı bir eleştiri sunan bu film, şiddetin sınırlarını zorlayan sinemaseverlerin akıllarının bir köşesinde unutulmaz bir yer edinmiştir.

NEDEN İZLEMELİSİNİZ?

Modern pop kültürü üzerindeki büyük etkisi ve sarsıcı toplumsal mesajlarıyla Battle Royale, milenyumun en çarpıcı yapımlarından birisi.

Battle Royale (Ölüm Oyunu)

9 – MOULIN ROUGE! (YÖNETMEN: BAZ LUHRMANN, 2001)

19. yüzyıl Paris’inin büyülü atmosferinde geçen Moulin Rouge!, bir yazar ve bir kabare yıldızı arasındaki imkânsız aşkı anlatıyor. Bu müzikal başyapıt, aşkın hem tutkulu hem de trajik yanlarını görkemli bir şekilde seyirciye yansıtıyor.

NEDEN İZLEMELİSİNİZ?

Renkli sahne tasarımları, Broadway havası, muhteşem müzikleri ve benzersiz romantizm içeren kurgusuyla Moulin Rouge!, sinemanın büyülü dünyasında seyircileri yolculuğa çıkarıyor.

8 – SHAUN OF THE DEAD (YÖNETMEN: EDGAR WRIGHT, 2004)

Zombi kıyameti döneminde geçen kara-komedi filmi, sıradan bir adam olan Shaun’un hayatta kalma mücadelesini eğlenceli bir dille anlatır. Shaun of the Dead, korku ve komedi türlerini ustalıkla bir araya getiriyor.

NEDEN İZLEMELİSİNİZ?

Türler arasındaki ince dengeyi kusursuzca yakalayan bu film, hem güldürüp hem de korkutmayı başarıyor, bu da Shaun of the Dead’i milenyumun en unutulmaz yapımlarından birisi haline getiriyor.

7 – IN THE MOOD FOR LOVE (YÖNETMEN: WONG KAR WAI, 2000)

Mubi üyeliğiniz varsa muhakkak karşınıza çıkmış bu romantik film, es geçmemeniz gerekenlerden bir tanesi. 1960’ların Hong Kong’unda geçen In the Mood for Love, iki evli komşunun, eşlerinin ihanetini öğrendikten sonra gelişen platonik ilişkisini konu alır. Film, bastırılmış duygular ve aşkın karmaşıklığını zarif bir şekilde işler.

NEDEN İZLEMELİSİNİZ?

Wong Kar Wai’nin şiirsel yönetmenliği, muhteşem sinematografi ve unutulmaz müzikleriyle bu film, sinema tarihinde özel bir yere sahiptir ve izleyiciyi derinden etkiler.

6 –  25TH HOUR (YÖNETMEN: SPIKE LEE, 2002)

Hapishaneye girmeden önceki son gününü yaşayan bir adamın hikayesini anlatan 25th Hour, Amerika’nın 11 Eylül sonrası ruh halini ve bireysel özgürlükler üzerine düşünceleri derinlemesine ele alır.

NEDEN İZLEMELİSİNİZ?

Edward Norton’un güçlü performansı ve Spike Lee’nin Amerika’nın travmasını etkileyici bir şekilde işlediği sahnelerle bu film, unutulmaz bir drama olarak öne çıkıyor.

25TH HOUR

5 –  SPIRITED AWAY (YÖNETMEN: HAYAO MIYAZAKI, 2002)

Hayao Miyazaki’nin dünyasına henüz giriş yapmadıysanız, giriş yapmanız için oldukça tatlı bir film. Yılların eskitemediği bu animasyon, genç bir kızın, ailesini kurtarmak için büyülü bir dünyada kaybolmasını konu alıyor ve Miyazaki’nin hayal gücünün doruk noktalarından biri. Film, Japon folkloru ve modern hayatın kaygılarını ustalıkla harmanlıyor.

NEDEN İZLEMELİSİNİZ?

Tatlı mı tatlı çizimler ve derinlemesine bir kurguya sahip senaryoyla Spirited Away, her yaşa hitap eden ve sinema dünyasında kalıcı izler bırakan bir başyapıttır.

4 – THE TIME THAT REMAINS (YÖNETMEN: ELIA SULEIMAN, 2009)

Elia Suleiman’ın yarı otobiyografik eseri The Time that Remains, 1948’den günümüze uzanan, Filistin halkının tarihini ve bu süreçte yaşadıkları direnişi derinlemesine ele alıyor. Film, Suleiman’ın kendi ailesinin yaşamını ve aynı zamanda Filistin halkının mücadelesini gözlemci bir bakış açısıyla sunuyor. Her ne kadar olaylar trajik olaylara sahne olsa da, Suleiman’ın filmlerine özgü olan sessiz mizah, bu zorlu konuyu hafifletici bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

NEDEN İZLEMELİSİNİZ?

Sessiz mizahı ve gözlemleriyle The Time that Remains, Orta Doğu’daki karmaşık siyasi durumu derinlemesine inceleyen bir bakış açısıyla sunuyor.

3 – MULHOLLAND DR. (YÖNETMEN: DAVID LYNCH, 2001)

David Lynch’in imza filmlerinden birisi olan Mulholland Dr., izleyiciyi rüyalar ve gerçeklik arasındaki belirsiz sınırda gezdiren, son derece karmaşık ve çok katmanlı bir yapıya sahip. Los Angeles’ın karanlık ve gizemli dünyasında geçen film, kimlik, hafıza ve bilinçaltı gibi temaları işleyerek izleyiciyi zihinsel bir labirente sokar. Lynch’in karakteristik tarzı olan atmosferik görüntüler, sembollerle dolu sahneler ve rahatsız edici ses tasarımı, izleyicinin filmi sadece izlemekle kalmayıp, filmin içine çeker.

NEDEN İZLEMELİSİNİZ?

Mulholland Dr., modern sinemanın en büyük bilmecelerinden biri olarak kabul edilir. Anlatısal yapısı, izleyiciyi sürekli olarak dikkatli olmaya ve hikayeyi kendi yorumlarıyla birleştirmeye zorlar. Lynch’in ikonik sahneleri ve filmin çözülmesi gereken yapboz gibi kurgusu, Mulholland Dr.’ı izlemeye değer kılan unsurlar arasında.

MULHOLLAND DR.

2 – YI YI (YÖNETMEN: EDWARD YANG, 2000)

Yi Yi, Tayvanlı bir ailenin üç nesil boyunca yaşadığı günlük olayları ve zorlukları anlatan, insan ilişkilerine dair bize bir bakış açısı sunan bir yapım.

Edward Yang, modern yaşamın karmaşıklığını ve bireylerin bu karmaşa içerisindeki varoluşsal mücadelelerini sade bir dille ele alıyor. Her karakter, kendi hayatın ın önemli bir dönemecinde bulunur ve bu süreç, hem bireysel hem de ailevi bağlamda ele alınır.

NEDEN İZLEMELİSİNİZ?

Duygusal derinliği, karakter zenginliği ve sade anlatım tarzıyla Yi Yi, Asya sinemasının en önemli eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.

1 – A.I. ARTIFICIAL INTELLIGENCE (YÖNETMEN: STEVEN SPIELBERG, 2001)

Steven Spielberg’in bu epik bilim kurgu filmi, bir robot çocuğun insan olmak ve annesinin sevgisini kazanmak için verdiği mücadeleyi konu alıyor. A.I. Artificial Intelligence, insanlığın sınırları, yapay zekanın yükselişi ve bu teknolojinin getirdiği etik sorunlar üzerine yoğunlaşır. Film, hem bilimsel hem de duygusal katmanlara sahip, distopik bir gelecekte geçmektedir.

NEDEN İZLEMELİSİNİZ?

Spielberg’in insanlık ve teknoloji üzerine epik anlatısı, görsel efektler ve dokunaklı hikayesiyle izleyiciyi düşündürüyor.

2000’li yılların başında çekilmiş filmler, hem teknolojik yeniliklerle hem de derinlikli hikayelerle üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen hala tüm sıcaklığıyla bizleri etkilemeye devam ediyor. Bu listede yer alan filmler, sadece birer film olarak kalmadı aynı zamanda hayatımıza da dokundu, düşüncelerimize yeni pencereler açtı. Eğer bu filmlerden birini henüz izlemediyseniz, belki de bu yazı size ilham olur ve bu filmlerden birini ya da birkaçını izlersiniz. Sizin unutamadığınız Milenyum filmleri hangisi ya da hangileri, bizimle paylaşabilirsiniz.

Paylaş
Yazar:
Nursema Emre -

Nursema Emre, Felsefe eğitimini yarıda bırakıp Turist Rehberliği bölümünden mezun oldu. Kendini bildi bileli ilginç konuları araştırmayı ve bu konularda yazıp çizmeyi sever. Bu merakı sayesinde, insanlara farklı perspektifler sunmaya çalışır.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Sinema ve Dizi

Erşan Kuneri’nin 2. sezonu için geri sayım başladı

Cem Yılmaz’ın GORA filminden tanıdığımız “Erşan Kuneri” karakterinin dizisinin, yeni sezonu izleyicileri...

Sinema ve Dizi

Alacakaranlık serisi 13 Eylül’de yeniden sinemalarda!

Sizleri ergenliğimiz için birkaç saniyelik saygı duruşuna davet ediyorum. Alacakaranlık (Twilight) Serisi...

Sinema ve Dizi

Nilüfer ve Cihan’ın hikayesi için tarih geldi! İlk ve Son 2. Sezon ne zaman?

Blu TV’nin en çok beğenilen yerli dizilerinden olan İlk ve Son 2....

Sinema ve Dizi

‘Sonic the Hedgehog 3’, yıl sonunda sinemalarda

“Sonic the Hedgehog” serisinin son filmi, 20 Aralık’ta sinemaseverlerle buluşacak ve bu...