Toplumsal

Discord ve Telegram’da neler oluyor? Sextortion (Cinsel Şantaj) nedir?

Paylaş
Paylaş


Son zamanlarda Discord ve Telegram gruplarında yayılan +18 görüntüler sonrası, toplum adeta Discord’da neler oluyor? Sorusuna yanıt arar oldu. 


Çevrimiçi şantaj ve tehdit suçu işleyen onlarca (birçoğunun yaşı küçük) kişi emniyet güçleri tarafından yakalandı. Bir o kadarı da bu seri kötülük hareketini hâlâ çeşitli gruplar üzerinden sürdürüyor. Peki, Discord ve Telegram’da neler oluyor? Sextortion (Cinsel Şantaj) nedir? Gelin bir bakalım…

SEXTORTION (CİNSEL ŞANTAJ) NEDİR?

Sextortion, insan özgürlüğüne aykırı bir şantaj suçudur. Sextortion, cinsel şantaj veya cinsel sömürüdür. Kelime, İngilizce ‘seks’ (sex) ve ‘gasp’ (extortion) kelimelerinin birleşimi olarak ortaya çıkmıştır. Bu suç kategorisindeki amaç internet üzerinden kurbana şantaj yaparak para elde etmektir.

Şantajcının, elinde kurbana ait cinsel görüntü veya bilgilerin bulunduğunu ve ifşa edeceğini ima ederek kurbana istediğini yaptırdığı bir suç kategorisidir. Bu görüntü ve bilgiler gerçek olabileceği gibi yapay zeka ile üretilmiş sahte görsel ve bilgiler de olabilir.

Sextortion şantaj biçiminde karşılık olarak para veya başka istekler talep eden suç örgütleri, durumu aleyhine çekmek için kurbanı çevresindekilerle veya kendi canı ile tehdit eder. Para talebinde bulunan şantajcı, parayı eline geçirdiğinde bile elinde bulunan bilgi veya görüntüleri yayınlayabilir.

SEXTORTION ÖRGÜTLERİNİN HEDEF KİTLESİ KİM?

Bu suç kategorisinde kurbanlar genellikle genç yaştaki insanlar olmakla beraber, şantaj genellikle sanal ortamda gerçekleşmektedir. Bu örgütün hedef kitlesi genellikle 15-25 yaş aralığı olsa da her kesimden ve her yaştan insanı etkileyebilir.

Sextortion örgütleri, ellerinde hiç bir bilgi veya görüntü olmamasına rağmen de blöf yaparak kurbanlardan para çalmayı hedefler. Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda; bankaya gitmek yerine, polise gitmelisiniz.

Şantajcı, kurbana istediğini yaptırmak için genellikle kurbanı ailesi veya arkadaş çevresini olaya katarak kurbanı tehdit eder. Şantajcı, kurbanı ailesi ve arkadaş çevresine ispiyonlayacağını iddia ettiğinden, şantaja maruz kalan çoğu kurban bu durumu çözemeyeceğini düşünerek intihara sürüklenmekte. Suç örgütünün manipülasyonu ile istismar edilen gençler, bir çözüm bulamadıklarında stres altında kalarak hayatlarına son veriyorlar.

Kurbanların bir kısmı ise, örgüt üyelerinin baskılarına maruz kalan psikolojileriyle, utanç duygusu ve çevresine rezil olma korkusu beraberinde istenilen parayı toplayarak şantajcıya gönderiyor. Şantajcı kurbandan istediğini aldığı zaman, daha fazlasını istemeye başlıyor.

ŞANTAJCILAR HANGİ UYGULAMALARDA ÖRGÜTLENİYOR?

Günümüz dünyasında sanal dünyanın hayatımıza entegre olmasıyla beraber bu gibi suç örgütleri çoğalmaya başladı. Sanal dünyada taciz suçları çeşitli uygulamalarda örgütlenirken ülkemizde de yaygın bir hale geldi. Geçtiğimiz günlerde ülkemizde yaşanmış olan İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil cinayeti beraberinde ülke içindeki siber örgütlenmelerin sorgulanmasına yol açtı.

Vahşi bir şekilde öldürülmüş olan İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil, katilin de içinde bulunduğu siber zorbalık örgütünün ortaya çıkmasına vesile oldu. Tüm sosyal medya platformlarına büyük ses getiren bu üzücü olay, Telegram ve Discord uygulamalarında sıklıkla karşılaşılan ‘incel’ isimli örgütleri gün yüzüne çıkarttı.

Bahsi geçen örgütteki insanların intiharı, kadın cinayetlerini, sextortion şantajını ve çeşitli şiddet yanlısı hareketleri desteklediği ve gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Örgüt üyelerinin Telegram ve Discord uygulamalarında grupları olduğu netleşti. Bu örgüt gruplarında sokaktaki herhangi bir kadının da izinsiz fotoğraflarının paylaşıldığı ve bu fotoğraflara müstehcen yorumlar yapıldığı kanıtlandı. Özellikle X sosyal medya platformunda birden fazla örgüt üyesi ifşalandı.

Örgütlenen çetelerin yaşadığımız üzücü olayların temelini ve mekan planlamalarını Discord ve Telegram uygulamalarında yaptıkları gözlemlendi. İncelenen örgüt üyelerinin genellikle Discord ve Telegram kullandığına kanaat getirildi. Bunun net bir sebebi olmamakla birlikte, ülkemizde iki uygulamaya da kısıtlama geleceği konuşuluyor.

Sextortion örgütüne maruz kaldığınızda utanmak veya korkmak yerine tanıdığınız ve güvendiğiniz insana giderek durumu izah etmeniz gerekir. Eğer bunu yapamıyorsanız, direkt olarak polise gitmelisiniz.

CİNSEL ŞANTAJA MARUZ KALDIYSANIZ NE YAPMALISINIZ?

Korkmayın ve utanmayın. Mesaj tanımadığınız birinden geldiyse, öncelikle bulunduğunuz durumu ve size iletilen mesajı internette aratarak şantajcı hakkında bilgi toplayın. Daha sonra, güvendiğiniz tanıdıklarınıza bu durumdan bahsederek akıl isteyin. Çevrenizden yardım almakta zorlanıyorsanız, polise başvurun.

Polise başvurduğunuzda utanmayın. Polis, sizi anlayacak ve davanızı ciddiye alarak yargılayacaktır. Bu gibi siber suç örgütlerinin son bulabilmesi için polislere bildirmek gerek.

Size gönderilen mesajların ekran görüntülerini / kanıtları koruyun. Kanıtlarla beraber zaman, tarih gibi bilgilendirici küçük notlar yazın. Hiçbir konuşmayı silmeyin.

Şantajcılarla iletişim kurmayın. Size gönderilen SMS, sosyal medya mesajı veya mail’lerin ekran görüntüsünü alıp kanıt olarak tutun. Tanımadığını şantajcıya mahal vermemek için konuşmayı başlatmayın.

Ödeme yapmayın. Çünkü ödeme yaptığınızda, şantajcıya sizi daha fazla sömürmek için verdiğinizden daha fazla para talep etme ve mağduriyetinizden faydalanma hakkı doğar. Şantajcının istediğini gerçekleştirmek problemi çözme yolu değildir.

Mağdur olarak, şantajcıya para gönderdiyseniz, dekont veya makbuzu saklayın. Bu belge, aldığınız ileti (mesaj) gibi, delil yerine geçecektir.

Paylaş
Yazar:
Şule Yılmaz -

"Doğru veya yanlış fikir yoktur, bahsedilen fikrin bakış açısından bakamamışsınızdır."Küçüklüğünden beri kitaplarla iç içe olmasının üzerine Edebiyat bölümünü bitirdi. İngiliz Dili ve Edebiyatı'yla bol kaynak ve bilgi birikimi edindi, sonrasında Felsefe bölümüne başlama kararı aldı. Sanatı hayatından çıkartmak istemeyen biri.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Politika ve DünyaToplumsal

Başörtüsü denetçileri tarafından saldırıya uğradıktan sonra soyunarak protesto eden İranlı öğrenci tutuklandı

İran’da bir kadın öğrenci, başörtüsüne uygun giyinmediği gerekçesiyle tutuklandı. Tahran’daki İslami Azad...

TeknolojiToplumsal

Jahrein’e 3 yıla kadar hapis talebi 🤡 “basın yoluyla müstehcenlik” suçlaması

Twitch ve YouTube üzerinden yaptığı yayınlarla geniş bir kitleye hitap eden sosyal...

Toplumsal

İncel nedir? Kadın düşmanlığından şiddete evrilen bir hareketin anatomisi

“İncel” terimi, “istemsiz bekar” anlamına gelen İngilizce “involuntary celibate” ifadesinin kısaltmasıdır. İncel...

Toplumsal

Türkiye’nin ilk eşcinsel seri katili Abdullah Aksoy’un korkunç hikayesi

Abdullah Aksoy, 1934 yılında Konya’nın Çumra ilçesinde dünyaya geldi. İlginç hayat hikayesi...