Teknoloji

Neuralink nedir? Neuralink beyin çipi, geleceğin teknolojisi olma yolunda ilerliyor

Paylaş
Paylaş

Son günlerin en çok konuşulan teknolojilerinden biri olan Neuralink (beyin çipi), tüm ilgiyi üzerine topluyor. Elon Musk’ın Neuralink’i takılan kişilere/hastalara düşünce gücüyle eyleme geçme imkanı sunacağını iddia ediyor. Neuralink projesi ve neuralink beyin çipi nedir konusu hakkında tüm bildiklerimiz…

Neuralink, Elon Musk tarafından kurulan bir nöroteknoloji şirketidir ve düşünceyi eyleme çevirebilen implant edilebilir bir beyin-bilgisayar arayüzü inşa etmektedir. Neuralink beyin çipi ne işe yarıyor konusu gündemdeki yerini korurken biz de sizler için Neuralink nedir, amacı nelerdir, ne işe yarar? Sorularınıza yanıt aradık.

NEURALİNK NEDİR? 

X’in sahibi Elon Musk tarafından 2016 yılında başlatılan bu özel girişim, nöral cihazının felçli olan insanların hareket kabiliyetini yeniden kazanmalarını ve doğuştan kör olanlara görme yeteneği kazandırmalarını sağlayacağını iddia etmektedir. Neuralink, ilk cihazını 2024 yılının Ocak ayında bir hastanın beynine yerleştirdi. Omuzları altında felçli olan bu hasta, Neuralink cihazını kullanarak bilgisayarında satranç oynadı. Haber kanallarımızda sık sık “beyin çipi takılan hasta düşünce gücüyle satranç oynadı” görülen haberleri işte tam da bu olay üzerine konuşuldu.

NEURALİNK NE İŞE YARAR?

Neuralink, Elon Musk tarafından 2016 yılında kurulan ve “Bağlantı” olarak adlandırılan bir beyin-bilgisayar arayüzü geliştiren bir şirkettir. Bu, beyin aktivitesini kodlamak ve uyarmak için tasarlanmış cerrahi olarak yerleştirilmiş bir nöral çip implantıdır.

Neuralink, kulaklıklar şeklinde olmayan invaziv, beyin-bilgisayar arayüzlerini geliştiren bir nöroteknoloji şirketi olan Neurable’ın CEO’su Ramses Alcaide’e göre, insan beyinlerini doğrudan bilgisayarlara bağlamayı amaçlayan bir cihaz inşa eden bir teknoloji şirketidir. “[Neuralink’in teknolojisi], nöral sinyalleri kaydedip kodlayabiliyor ve ardından elektriksel uyarı kullanarak bilgiyi tekrar beyne iletebiliyor.”

İmplantın kendisi “Bağlantı” olarak adlandırılır. Bu bozukluk, bir deneklerin motor becerilerinin kontrolünde farklı bölgelere yayılan nöral ipliklerden bilgi alır. Her tel, Neuralink’in web sitesine göre “insan eli tarafından yerleştirilemeyen kadar ince ve esnek olan” elektrik akımlarını kaydedip yayabilen sensörlere sahiptir. Bu nedenle Neuralink, tamamen otomatik hale gelmek üzere tasarlanmış bir nörocerrahi robotu inşa etmiştir.

NEURALİNK AMACI NEDİR?

Musk’ın şirketi ayrıca sadece zihinlerini kullanarak bir klavye ve fareyi manipüle etmeye izin verecek bir uygulama geliştiriyor. Neuralink’in temel teknolojisi elektrofizyoloji ile aynı şekilde çalışır.

Sinir sistemimizdeki elektrik kimyasal sinyaller, sinir hücreleri arasındaki sinaps adı verilen sinir hücreleri arasındaki boşluklarda birbirleriyle iletişim kurduğunda kıvılcımlar oluşturur. Bu beyin aktivitesi elektrotlar tarafından yakalanır veya gerilimleri algılayan sensörler tarafından yakalanır, bu gerilimlerin ateşlendiği (veya potansiyel olarak ateşlendiği) “spikelerin” değişikliklerini ölçer. Başka bir deyişle, beyin aktivite verilerimiz sadece hareket ettiğimizde değil, bir eylem yapmayı düşündüğümüzde de yakalanır.

NEURALİNK NEDİR NE İŞE YARAR?

Neuralink’in web sitesine göre, şirketin ilk hedefi, felç nedeniyle hareketsiz kalanların iletişim becerilerini geri kazanmalarına yardımcı olmaktır. İleride, motor, duyu ve görme fonksiyonlarını geri kazanma ve nörolojik bozuklukları tedavi etme niyetindedir.

NEURALİNK COİN (NLİNK) NEDİR?

Coin yani kripto paralarla yakından ilgilendiğini bildiğimiz Elon Musk, Neuralink şirketi için çok beklemeden Neuralink coin’i hayata geçirdi. Bu coin “NLINK” olarak yakın zamanda listelenecek. 1 Neuralink (NLINK) kaç TL? Neuralink Nasıl Alınır? Neuralink (NLINK) ne zaman yükselir? Sorularına vereceğimiz yanıt tam da listelenme bittiğinde ortaya çıkacak. Bugün için Neuralink fiyatı $0.00000000000126 ‘dır.

NEURALİNK KRİPTO PARASI

Neuralink (NLINK), piyasa değeri sıfır olan bir dijital varlık olarak dikkat çekmektedir. Global kripto para sıralamasında yer almakta ve günlük ortalama işlem hacmi yaklaşık $3.1K düzeyindedir. Şu an itibariyle $0.00 fiyat seviyesinde işlem görmekte olup, son 24 saat içinde herhangi bir fiyat değişimi yaşanmamıştır. Dolaşımda hiçbir coin bulunmamaktadır.

Paylaş
Yazar:
Serhıldan Hülakü -

siyahdergi.com imtiyaz sahibi ve editörü olan Serhıldan Hülakü, İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Çeşitli web sitelerine ve kendi sosyal ağlarına içerik üreten Hülakü, gazetecilik ve medya alanında gazetelerde çalıştı. Bianet, Haberler.com ve Sondakika.com'da "Haber Editörü" ve "SEO Editörü" pozisyonlarını doldurdu. Şu anda gdh.digital'de "SEO Editörü" olarak çalışıyor ve Siyah Dergi için içerik üretiyor, üyelerine eğitim veriyor."Vesikalık" adında bir de kitabı bulunuyor.

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Teknoloji

OpenAI’ın yeni modeli “Strawberry (o1)” ile yapay zekada yeni bir dönem başlıyor

OpenAI, yeni modeli “Strawberry” (o1) ile daha gelişmiş düşünme yetenekleri, matematik ve...

Teknoloji

Bilim kurgu filmleri gerçeğe dönüyor – “Tesla Optimus”lar geleceğin ev yardımcıları olarak sahneye çıktı!

Elektrikli araç sektörünün lideri Tesla, yeni bir dönemin kapılarını açan insansı robotlarını...

OyunTeknoloji

Discord’a erişim engeli getirildi! | Discord benzeri uygulamalar ve platformlar

Discord neden yasaklandı? Konusu merak edilirken, küresel çapta milyonlarca oyuncunun kullandığı program...

Sinema ve DiziTeknoloji

YouTube ve Netflix’in birbirinden ilham alması, dijital rekabetin yükselişi⏩

On yıl önce, YouTube ve Netflix’in birbirine rakip olacağı düşüncesi oldukça uzak...