Sinema ve DiziToplumsal

Yasaklanan “Queer”in yönetmeni Luca Guadagnino: Sinemayı susturmaya çalışan her güce karşı mücadele edeceğim

Paylaş
Paylaş

Ünlü yönetmen, İstanbul’da yasaklanan Queer filminin ardından Marakeş Film Festivali’nde sansüre karşı net bir duruş sergiledi. Guadagnino, sinemanın sınırları zorlaması gerektiğini vurguladı.


Oscar adayı İtalyan yönetmen Luca Guadagnino, Türkiye’de LGBTQ+ temalı filmlere yönelik yasakları sert bir dille eleştirdi. Marakeş Uluslararası Film Festivali’nin jüri başkanı olarak düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Guadagnino, Queer filminin İstanbul’da gösteriminin yetkililer tarafından engellenmesini “kabul edilemez” bulduğunu ifade etti.

QUEER FİLMİ

Filmin, Daniel Craig’in 1950’lerin Mexico City’sinde eşcinsel bir Amerikalıyı canlandırdığı çarpıcı bir hikayeyi anlattığını belirten yönetmen, “Bu yasak, yalnızca toplumun çeşitliliğine zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda sanatın dönüştürücü gücünü baltalamaya çalışıyor,” dedi.

QUEER FİLMİ NEDEN YASAKLANDI?

Türkiye’de yetkililerin Queer’i “toplum için tehlikeli” bulduğu gerekçesiyle yasakladığını hatırlatan Guadagnino, bu kararın arkasındaki gerekçeleri sorguladı: “Acaba bu kararı verenler filmi izledi mi, yoksa sadece korkularını ve önyargılarını mı yansıttılar?” dedi.

“SANSÜR SİNEMANIN GÜCÜNÜ DURDURAMAZ”

Guadagnino, sansürün sanatsal hikayeleri engelleyemeyeceğini ifade ederek, Türk izleyiciler için de bir mesaj verdi: “Sinemaya erişim her zaman mümkün. Filmi bir şekilde izlerseniz, bundan mutluluk duyarım.”

Sinemanın toplumsal normları sorgulama gücüne vurgu yapan Guadagnino, “Bir film, rahatsızlık yaratabilmeli ve yerleşik düzeni sarsabilmeli. Queer, tam da bunu yapıyor ve bu, onun en büyük başarısıdır,” diye konuştu.

MUBI TÜRKİYE’DEN İPTAL KARARI

MUBI Türkiye, Queer filminin yasaklanmasının ardından festivali tamamen iptal ettiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, festivalin aylar süren hazırlık sürecinin ardından gelen bu kararın hayal kırıklığı yarattığı belirtilirken, “Sanatın sınırlandırılmasına karşı durmaya devam edeceğiz” mesajı verildi.

SİNEMANIN GÜCÜ VE SANATIN GELECEĞİ

Guadagnino, sanatın endüstriyel bir ürün gibi görülmesine karşı çıktığını da dile getirerek, “Sinemanın belli kalıplara sıkıştırılmasına izin vermemeliyiz. Onu özgür ve etkileyici kılan şey, toplumsal normları aşabilmesidir,” dedi. Yönetmenin bu duruşu, sinemaseverlerden büyük destek aldı.

Marakeş’teki bu açıklamalar, sinemanın yalnızca bir eğlence aracı değil, aynı zamanda toplumsal değişim ve farkındalık yaratma aracı olduğuna dair güçlü bir hatırlatma niteliği taşıdı.

Paylaş
Yazar:
Zeynep Avcı -

Zeynep Avcı, insanlara farklı bakış açıları sunmayı amaçlıyor. Resim sanatına ve edebiyata ilgisi büyük. Lise yıllarında grafik alanında eğitim aldı. Gazete ve medya alanında staj yaptı.

1 Yorum

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
Sinema ve Dizi

Angelina Jolie ve Haluk Bilginer’in bir araya geldiği “Maria” filmi yakında bizlerle

Angelina Jolie ve Haluk Bilginer’in başrol oyunculuğunu paylaştıkları film “Maria”, çok yakında...

Sinema ve Dizi

2025’te çıkacak filmler belli oldu

2025’te merakla beklenen 25 film sıralandı. İşte sizler için hazırladığımız 2025 yılında...

Sinema ve Dizi

Tek oturuşta bitirebileceğiniz 13 harika mini dizi önerisi

Kısa ama unutulmaz hikâyeleri izlemeyi seviyorsanız bu içerik size göre! Son dönemde,...

Sinema ve Dizi

Adrien Brody, “The Pianist”ten sonra yeme bozukluğu yaşadığını anlattı

“The Pianist” filmiyle Oscar kazanan Adrien Brody, rolü için geçirdiği fiziksel dönüşümün...