Dizi incelemeleriİncelemeler

Hannibal dizi incelemesi | Hannibal dizisi ile trajik kahraman paradoksu

Paylaş
Hannibal
Paylaş

Hannibal (2013) bir psikolojik gerilim ve polisiye dizisidir. 


Dizinin olay örgüsü zeki bir özel ajan olan Will Graham ile kusursuz bir seri katil olan psikiyatrist Dr Hannibal Lecter arasında çözülmeyen problemler ile geçmektedir.

HANNİBAL DİZİSİNİN KONUSU NEDİR?

Ana karakter ile olan yakınlığı sayesinde sezonlarca hayatta kalmış zeki ajan Will Graham (Hugh Dancy) ile yamyam ve bir o kadar da zeki bir psikiyatrist olan Dr Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen) arasında geçen koşuşturma ve doğru kovalayışı. 

Will’in kendine özgü empati yeteneği ve bu karakteristik yapısı sayesinde çözdüğü onlarca vaka; öte yandan Hannibal’ın bu durumu hem kendi insiyatifi için, hem de Will ile vakit geçirmekten keyif aldığı için kullanarak düşüşünün süresini ertelemesi. Esasında yetenekli Will’e yardımcı olabilecek bir psikiyatristi işe alarak seri katillerin zihinlerinin derinliklerine inme amaçlı plan yapılır, fakat işin sonunda iki karakterin de dengesi bozulur.

Hannibal

SERİ KATİL DİZİLERİNDEKİ PARADOKS

Uzun soluklu tüm seri katil dizilerinde (Hannibal’ın yanına bir başka örnek olarak; Dexter) seri katiller her zaman sempatik bir karakter olarak gösterilmektedir. Geçmişi, kötü davranışlarının ana sebepleri, hisleri ve düşünceleri ile izleyici arasında bir bağ kurarak gerçekleştirdiği kötü eylemlerin görmezden gelindiği bir algı oluşturulur. 

Hannibal dizisinde de tam olarak bu strateji ile yola çıkılmış olup, kötü ana karakter sempatik ve yeteri kadar zorlandığında izleyici bakış açısı ile anlaşılabilir bir karaktere dönüştürülmüştür. Öyle bir anlatış biçimi kullanılıyor ki, Hannibal’a benzer çoğu filmde ana karakter gerçekten kötü bir karakter (bir villain) olsa bile, izleyici kitlesi yan karakterden daha fazla nefret edilebiliyor, örneğin Breaking Bad’deki Skyler White.

Peki, herhangi bir suçluluk veya pişmanlık yaşayamayan, kontrolü her zaman elinde tutmaya çalışan, psikolojik olarak rahatsız olan bu karakterler nasıl bu kadar yüceltilerek konu edilebiliyor? Buna asıl cevap karakterin kötülük ölçüsünde değil, izleyicinin -Sigmund Freud’un deyimiyle- uncanny (esrarengiz, tuhaf) olarak görülen bu karakterlere olan merakında aranmalıdır.

Hannibal | “Amuse Bouche” Bölüm 102 Fotoğraf: Brooke Palmer/NBC

HANNİBAL’IN TRAGEDYASI: YÜKSELİŞ VE ARDINDAN ANİ ALÇALIŞ

Hannibal karakteri aslında dizide, Aristoteles’in hakkında yazmış olduğu gibi, bir tragic hero olarak betimlenmiştir. Aristoteles’in trajik kahramanı, yaşadığı kibir ve herhangi bir şeye karşı yaşadığı yoğun tutku ve arzu tarafından en nihayetinde ölümcül kaderine yenik düşer. Hikayesi boyunca sempatik olarak gösterilen davranışları ve eylemlerine karşın, kişisel bozuklukları sebebiyle işkence çekerek ölüme kadar yol alan bir yolculukla yok olurlar. Genelikle hırs ve intikam ile hareket ederek kendi sonlarını getirirler. Bu trajik kahraman tanımına antik tiyatro oyunlarından yüzlerce örnek sayılabilirken, günümüzde ana karakteri seri katil olan diziler en iyi örnekle listesinde gösterilebilir.

Hannibal

PROTAGONİST HANNİBAL VE ANTAGONİST WILL UYUMU

Danimarkalı oyuncu Mads Mikkelsen tarafından canlandırılmış Dr Hannibal Lecter, dizi boyunca hayatında emin adımlarla ve yavaş bir yükselişe sahipken zirveye ulaştığında aniden düşüş yaşar. Izleyici olarak Hannibal’ın geri sayımını kademeli olarak izleriz. 

Bir noktadan sonra bu karakterin yalnızca kaçınılmaz düşüşüne doğru gittiğini görebiliriz. Zamana karşı katledilmiş olan onlarca maktülün, Hannibal’ın ihtiyaçları sonucunda kullanıldığı görülür. Bir psikolog olarak, kendini anlayabilecek kapasiteye sahip olarak gördüğü ortağı Will ile kurduğu bağ ve ona karşı güven duygusu, Hannibal’ın alçalışını ve hatta yok oluşunu gerçekleştiren ana husus olarak görülebilir.

Fikir olarak birbirinden apayrı iki karakter, fakat ikisi de birbirini anlayabilecek zekaya sahip. Bu iki karakter arasındaki uyum veya uyumsuzluk (nasıl bakıldığına bağlı olarak değişkenlik gösterir) tam olarak iki karakterin ahlaki değerleri ile ilgili. Iyilik ve yardım amacı taşıyarak hasta zihinlerle empati kurmaya devam eden Will, kendini kısıtlanmış ve anlam arayışı içerisinde bulduğu bir vakitte iken Hannibal ile tanışır. Hannibal ise kendi zihnindeki adalet ve ceza duygusu ile eyleme geçen o hasta zihindir. Zaman içerisinde Will ile kurduğu bağın da etkisiyle onu kendine benzetmeye çalışır, fakat bu iki karakter tamamen zıttır ve değişemez.

Tüm bunların yanında, Will de Hannibal ile beraberken kendini daha iyi tanıdığını kendine itiraf eder. Ikili arasındaki ilişki hem vazgeçilemez hem de zararlı bir duruma dönüşürler, birbirleri olmadan var olamazlar. Tam olarak burada yin ve yangın iki tarafı olarak örnek verilecek bu iki karakterin birbirlerine hep zıt kalacaklarını anladıkları, fakat aralarındaki karşı konulamaz çekim sebebiyle iki tarafın da çözümü bulamadıkları bir son ile hikaye biter.

Hannibal

HANNİBAL KAÇ SEZON VE NEREDE YAYINLANIYOR?

Hannibal dizisi toplamda 39 bölüm olacak şekilde üç sezondan oluşmaktadır. Yayın tarihi 4 Nisan 2013’tür ve şu an aktif olarak Amazon Prime Video’da izlenebilmektedir. Dizi 2015 yılında sona ermiştir.

İlgili dizinin fragmanına erişmek için tıklayınız:

Paylaş
Yazar:
Şule Yılmaz -

"Doğru veya yanlış fikir yoktur, yalnızca fikrin bakış açısından bakamamışsınızdır."Küçüklüğünden beri kitaplarla iç içe olmasının üzerine Edebiyat bölümünü bitirdi. İngiliz Dili ve Edebiyatı'yla bol kaynak ve bilgi birikimi edindi, sonrasında Felsefe bölümüne başlama kararı aldı.

3 Yorumlar

Bir yanıt yazın

İlgili içerikler
İncelemelerKitap incelemeleri

Han Kang’ın “Çocuk Geliyor” kitap incelemesi | “İnsanlığın derinliklerine yolculuk”

Han Kang ‘Çocuk Geliyor’u ile kaybı ve kimliği yeniden keşfediyoruz. Han Kang,...

Gassal 1. Bölüm kapak fotoğrafı
Dizi incelemeleriİncelemelerSinema ve Dizi

“Gassal” dizi incelemesi | Ölünce beni kim yıkayacak?

tabii‘de yayınlanan “Gassal”, kara mizah ve dramı harmanlayan özgün bir yapım olarak...

Film incelemeleriİncelemeler

The Green Knight (Yeşil Şövalye) film incelemesi

Kahramanlık, onur ve ölümle yüzleşmenin büyülü bir anlatısı olan Yeşil Şövalye (2021),...

Film incelemeleriİncelemeler

Seyirciler salonu terk etti! Coralie Fargeat’in ‘The Substance’ filmine kısa bir bakış

Yönetmenliğini ve yapımını Coralie Fargeat’in üstlendiği The Substance, bu alanda nadir bulunan...